Home / Banat / Mărturisindu-ne tinerețea în căutarea libertății

Mărturisindu-ne tinerețea în căutarea libertății

În perioada 1-4 septembrie 2017, un grup de 55 de tineri din Eparhia Caransebeșului au participat, cu binecuvântarea ierarhului locului, la cel de-al patrulea eveniment dedicat tinereții ortodoxe din toată lumea și găzduită de către țara noastră – Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși
Pornită într-un pelerinaj de suflet încă din data de 30 august, delegația Episcopiei Banatului de Munte a poposit, în prima zi, la Mănăstirea Izvorul Mureșului din județul Harghita, cea care, de doi ani încoace, reprezintă o a doua casă a desfășurării taberelor de creație, tradiție și noutate, organizate în perioada iernii de către Episcopia Caransebeșului în parteneriat cu Episcopia Covasnei și Harghitei, eparhia gazdă.

În cea de-a doua zi, tinerii ATOR-iști ai Banatului de Munte s-au îndreptat către țara Moldovei unde au vizitat mănăstirile: Neamț, Secu, Sihăstria și Cetățuia, îmbogățindu-și sufletele cu ceea ce are de oferit și de povestit istoria luptei pentru ortodoxia acelor locuri.

În cele ce au urmat, pelerinii cărășeni au ajuns în locul care, timp de 4 zile, avea să poarte numele de Capitala Tineretului Ortodox 2017 – la Iași. Mulți dintre tineri, aflați pentru prima, a doua, a treia sau chiar a patra oară la o astfel de întâlnire dedicată exclusiv tinereții ortodoxe, au avut curajul de a-și mărturisi și a-și exprima liber sentimentele și trăirile, atât prin cântec, joc, scandări, cât și, ulterior, prin mărturii care au avut rolul de a cuprinde întru totul ceea ce a însemnat pentru fiecare experiența Întâlnirii Tinerilor Ortodocși de la Iași.

„Ca și tânără în căutarea liberății, am înțeles că libertatea este Adevărul, iar Adevărul este Dumnezeu. Credința este începutul înțelepciunii și mă simt binecuvântată prin faptul că am avut ocazia să particip la ITO 2017, acolo unde mii de suflete am ales, împreună, să facem parte din familia lui Hristos, susținând Ortodoxia. Sunt mândră că sunt ortodoxă și sunt mândră că sunt liberă. Hristos în mijlocul nostru!” – Ruoanna Codea, Băuțar.

„Ce a însemnat ITO pentru mine? Cuvintele nu sunt de ajuns. Deşi este a treia întâlnire de genul acesta la care particip, mārturisesc cu drag că aceasta a fost cea mai frumoasă dintre toate. Chiar am simțit că suntem o familie, şi am simțit asta în fiecare moment. Această experiență chiar m-a ajutat enorm, pentru că am învățat să cred mai mult în mine, am înțeles acum, mai mult decât înainte, că există şi oameni întru totul speciali şi, prin această mărturie, vreau să le mulțumesc tuturor, pentru tot. Vă iubesc pe toți şi, oricât de mult timp ar trece, sper din toată inima că legătura dintre noi nu se va pierde niciodată. Și mai vreau să ştiți că fiecare aveți un loc special în inima mea, pe care nimeni şi nimic nu îl va putea ocupa!” – Alexandru Ribar, Anina.

„Am avut bucuria de a mă afla la acest ITO și bucuria de a cunoaște luminile care caută candela veșniciei, adică, într-un cuvânt, tinerii căutând libertatea în Hristos. În toate aceste zile petrecute împreună, chiar cred că am reușit să arătăm pe străzile Iașiului focul frumos al tinereții noastre” – Dragan Olariu, Reșița.

„Tinerii aflați în căutarea libertății au fost la Iași. Și au și găsit libertatea, am găsit libertatea și ne-a curs prin vene zilele acestea. Am trăit o adevărată aventură la ITO 2017, de la lacrimi de fericire la lacrimi de emoție și nostalgie. Nu mă gândeam niciodată că într-o sală de clasă, alături de niște străini veniți din toate colțurile țării, m-aș putea simți atât de bine și aș putea să mă exprim liber împărtășind emoții și trăiri. Marșul Tinereții m-a făcut să conștientizez că NU suntem o generație pierdută. SUNTEM SCHIMBAREA, SUNTEM LIBERI! TRĂIM! IUBIM! IERTĂM!” – Karina Sîtea, Reșița.

„În aceste zile am învățat să iubesc, Doamne! Să apreciez oamenii din jur și să fiu fericită. Îți mulțumim pentru că ne-ai primit pe toți sub acoperământul aripilor Tale!” – Karina Neșu,Reșița.

„Îmi vin în minte cele 6.000 de galsuri care strigau că suntem ortodocși! Am simțit că sunt liber, căci LIBERTATEA ESTE ORTODOXIA! Am mai simțit bucuria din sufletele oamenilor care, cu un zâmbet luminos, au strigat alături de noi că ORTODOXIA SALVEAZĂ ROMÂNIA!” – Alexandru Vuc, Moniom.

„Am participat cu mult drag la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși de la Iași 2017 și pot spune că, pentru mine, aceste zile au fost cel mai bun și de folos lucru al vieții mele. Am legat prietenii, am râs, am plâns, am cântat, am dansat, am împărtășit oamenilor o parte din tinerețea noastră, în și pentru Hristos, și ne-am mărturisit credința într-un mod LIBER. Timp de 4 zile, Hristos a fost în mijlocul străzilor din Iași, alături de noi și în noi! O să păstrez cu multă dragoste acest mic fragment din tinerețea mea liberă în Hristos!” – Rafaela Radu, Caransebeș.

„Dumnezeu a rânduit ca prin participarea mea din acest an la ITO, sufletul meu să se reîntoarcă ACASĂ. Plec de la Iași cu o mare bucurie sufletească și cu un bagaj plin de amintiri de neuitat. Cum aș putea să uit miile de tineri ortodocși care se rugau împreună, cântau și Îl mărturiseau pe Hristos, sau cum aș putea să uit acei oameni care, în timpul marșului, au ieșit cu icoane pe geam și cu lacrimi în ochi și ne aplaudau? Am trăit prea multe momente binecuvântate pe care nu le pot descrie în cuvinte, pot doar să îi dau Slavă lui Dumnezeu pentru toate!” – Mădălina Jojart, Moniom.

„Nostalgia mă încearcă, fiorul ce să mai zic..! atunci când privesc sau aud de ITO Iași 2017. M-am simțit în aceste zile petrecute împreună, ca într-o familie! Atâta tinerețe, bucurie, fericire, trăire, cât nu poți cuprinde cu mintea, ci doar cu sufletul. Zilele acestea am conștientizat mai mult ce anume înseamnă dragostea dintre frați, importanța comuniunii și necesitatea implicării tinerilor în viața Bisericii. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că am avut șansa să fac parte din acestă frumoasă familie și că am putut participa la evenimentul acestei veri unice, eveniment care va rămâne cu siguranță întipărit în inima și mintea mea pentru totdeauna! Vă iubesc, ATOR-iștilor!” – Cătălin Ciorîngă, Răcășdia.

„În acest an, am avut bucuria de participa pentru prima dată la o astfel de Întâlnire. Pentru mine a fost o experiență de neuitat care va ramane în inima mea pentru totdeauna. M-am bucurat de fiecare moment în parte, fiecare mi-a placut foarte mult, dar cel mai de impact moment al acestui eveniment, cred eu, a fost «Marșul Tinereții», unde tinerii, purtând steagul României, al eparhiei și al ITO, au mărturisit credința cea adevărată prin pricesne, imnuri creștine și chiar rugăciuni. Au fost momente de emoție și de mare bucurie, deoarece și oamenii care ne-au întâlnit drumul au fost alături de noi, ținând în mâini câte o icoană sau un tricolor și bucurându-se și cântând împreună cu noi. Am simțit o nespusă bucurie atunci când am simțit că Hristos este cu adevărat în mijlocul nostru!” – Nadia Popescu, Oravița.

„Încep prin a-I mulțumi lui Dumnezeu că mi-a oferit această șansă de a face parte dintr-un grup de tineri cu totul diferit, crescut și trăit în Biserica lui Hristos care, prin cântec, joc, voie bună și rugăciune, aduce fericire și bucurie acolo unde pășește. Astfel s-a comportat și anul acesta la ITO 2017 Iași, ATOR Banatul De Munte. Pentru mine, ITO 2017 a avut un mare impact emoțional, lăsându-și amprenta atât în sufletul meu, cât și în al fiecărui participant, prin fiecare activitate desfășurată. Miile de suflete, unite în Hristos, au făcut din Iași, pentru câteva zile, un adevărat rai, un adevărat loc în care îți poți simți sufletul liber, fără teamă” – Hînda George-Brăduț, Pătaș.

„Fiecare moment petrecut la ITO Iași a fost cu totul special, dar momentul care mi-a rămas cel mai adânc întipărit în minte este conferința părintelui Constantin Necula, care m-a făcut să conștientizez datoria pe care o avem noi, tinerii ortodocși, față de strămoșii noștri care s-au jertfit pentru credința și țara noastră. Avem datoria de a lupta mai departe pentru binele acestei țări și de a duce în viitor, pe umeri, jertfa tuturor generațiilor” – Andreea Marocico, Oravița.

„Hristos în mijlocul nostru! Iată că vara lui 2017 se încheie cu un eveniment ce va avea să dăinuie în sufletul meu pentru mult timp. Întâlnirea Tinerilor Ortodocși de la Iași – întâlnire a bucuriei și a comuniunii în Hristos. Nu pot să nu mă bucur de zâmbetele a mii de tineri, fie la conferință, fie la procesiune sau la concert. Însă ceea ce pot spune că am învățat realmente este că adevărul ne face liberi și că, mai ales, Adevărul este «patria noastră de apărat»” – Sabina Lauș, Moniom.

„ITO Iași, 4 zile minunate, de neuitat și cu adevărat alături de Dumnezeu. Pe parcursul acestor zile am cunoscut persoane minunate pe care le voi păstra cu drag în suflet. Împreună am putut să ne bucurăm de tinerețea noastră, cântând imnul Întâlnirii, imn cântat cu atâta drag față de fiecare vers care a adus pe fețele tuturor o fericire imensă. Momente frumoase au fost multe, dar pentru mine, cele mai frumoase au fost acelea când am strigat cu toții, din toate puterile noastre «HRISTOS IN MIJLOCUL NOSTRU! – ESTE ȘI VA FI»!. Vă mulțumesc tuturor pentru fiecare îmbrățișare, zâmbet sau vorbă bună. Aveți grijă de voi și sper să ne revedem curând!” – Lucia Roșca, Oravița.

„Am trăit zile minunate, pline de încărcătură duhovnicească. În timpul Procesiunii Tinereții am simțit cu adevărat ce înseamnă să Îl mărturisim pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos, ce înseamnă sa fii un adevărat creștin ortodox, încurajându-mă să-mi mărturisesc credința mai departe, fără teamă, în orice loc, în orice timp, nu doar în cadrul unui astfel de eveniment.” – Daniel Nap, Măureni
„Hristos în mijlocul nostru! Pentru mine, aceasta a fost prima experiență a unei Întâlniri Internaționale a Tinerilor Ortodocși și sunt sigură că va ramâne unică și specială! Mă bucur enorm că am avut ocazia să întâlnesc oameni noi și frumoși atât trupește, cât și, mai ales, sufletește. Oameni care au împărtășit alături de noi bucuria de a purta numele de creștini ortodocși. Suntem tineri, suntem frumoși, suntem creștini care Îl au pe Hristos în mijlocul lor”
 – Valeria Rusmir, Prigor.

„Au fost 4 zile pline de încărcătură duhovnicească, 4 zile pline de frumos. Întâlnirea Tinerilor Ortodocși de la Iași va rămâne mereu în sufletul meu. Am trăit clipe minunate, de neuitat, dintre care cel mai mult m-a emoționat procesiunea, deoarece foarte mulți oameni ni s-au alăturat, manifestându-și iubirea față de Hristos și țară, ieșind cu icoane și steaguri ale României la geamuri, aplaudându-ne și cântând alături de noi” – Ionuț Pîrlițeanu, Bocșa.

„Îmi trec prin minte atât de multe gânduri, încât îmi este greu să exprim în doar câteva cuvinte emoțiile pe care le-am trăit în aceste zile la ITO, atunci când am văzut mii de oameni care trăiau același sentiment cu mine. Am învățat ce înseamnă să fii cu adevărat liber, liber întru Hristos, să iubești, să crezi și să ai curaj să te exprimi. Hristos este în mijlocul nostru!” – Andra Jurca, Bocșa.

„Nu vreau să spun de câte ori am simțit fiori atunci când cântam cantecele patriotice, religioase și mai ales imnul ITO despre libertate, libertatea noastră, a tuturora. Sunt mândră de ceea ce suntem noi toți și oriunde voi merge în această lume mare, am să mă mândresc cu lucrul acesta: că fac parte din marea familie ATOR Banatul de Munte. Să trăiești și să fii liber cu adevărat înseamna să te rogi, să simți și să nu-ți fie rușine că-L iubești pe Dumnezeu” – Oana Oprea, Oravița.

„Hristos în mijlocul nostru! Nu pot să exprim ceea ce a însemnat experiența din acest an de la ITO. Au fost atât de multe sentimente care ne-au copleșit, atât de multe momente extraordinare..! A fost de-a dreptul minunat să văd atât de mulți oameni frumoși care cântau cu noi și ne încurajau și își demonstrau loruși că încă mai există speranță și pentru generația noastră. Sunt sigură că nimeni nu a rămas rece la ceea ce s-a întâmplat în aceste câteva zile petrecute împreună și că fiecare tânăr va povesti și altora cât de frumos e să ai o tinerețe în Hristos” – Larisa Popescu, Moldova Nouă.

„Această întâlnire mi-a reamintit faptul că noi, tinerii, nu suntem doar viitorul ci și prezentul. Întâlnirea, prin numărul de tineri pe care l-a adunat, a demonstrat că suntem uniți cu toții de Biserică, iar exprimarea credinței ne-a făcut să ne simțim liberi și să arătăm că societatea suntem noi și nu vom renunța la lupta pentru bine” – Sebastian Sârbu, Caransebeș.

„Pentru mine, acest ITO a însemnat o legătură nouă și frumoasă cu Dumnezeu, deoarece mi-am mărturisit credința și speranța sufletului meu. Ne-am bucurat cu toții ca o familie mare de tineri de toate vârstele, veniți din diferite părți ale României și ale lumii. A fost o experiență de neuitat care ne-a apropiat de Domnul Hristos și care a trezit în inimile noastre sentimente, trăiri și amintiri frumoase” – Mario Tenie, Bocșa.

„Nimic din viața efemeră nu se poate compara cu bucuria de a fi ortodox. Aceasta este mărturia a 6.000 de tineri, care, cu chipuri luminoase și cu putere în glas, strigau ca și mărturisitorii din veacurile trecute «suntem ortodocși». Deși drumurile lungi își lăsau amprenta, peste tineri, oboseala spunându-și uneori cuvântul, la final, se citea pe chipul tuturor mulțumirea si satisfacția ca au dat o mărturie despre Hristos, despre credința sobornicească și apostolească în care s-au născut. Cel mai emoționant moment din cadrul Întâlnirii a fost Marșul Tinereții. A fost cea mai vie mărturie a faptului că nouă, tinerilor, ne pasă de viitorul Bisericii din care facem parte. Cu multă dragoste, tinerii îi îndemnau pe toți cei care ne priveau de pe margini să nu rămână indiferenți, ci să ni se alăture –« Ortodocși sunteți și voi, haideți cu noi!». La finalul celor 4 zile, o dată cu predarea torței, fiecare a luat o parficică de lumină cu el, pe care a dus-o, în suflet, acasă. Această făclie o vom purta cu toții în suflet timp de un an, pana când ne vom revedea la Sibiu, să ținem aprinsă candela tinereții libere!” – Bogdan Laioș, Bocșa.

„M-am simțit ca într-o mare familie aici, la Iași, și pot spune că m-am bucurat foarte mult că am luat parte la această întâlnire. De asemenea, mi s-a părut foarte interesantă tema întâlnirii, «Tânărul în căutarea libertății» și am învățat multe lucruri despre aceasta, reușind să înțeleg cu adevărat ce înseamnă să fii liber. După ce am aflat toate aceste lucruri, pot spune cu siguranță că am fost liberă și voi încerca să îmi păstrez această libertate” – Alexandra Crîsta, Reșița.

„Fiind la prima participare la un ITO internațional, am descoperit în mine o stare de bucurie continuă datorată atmosferei tinerești și a frumosului cuprins în tot ce s-a întâmplat și am exteriorizat această stare tot timpul, ceea ce m-a făcut să mă simt extraordinar în toate momentele de la ITO. Am găsit răspunsuri, am aflat noi întrebări și am conștientizat scopul pentru care am fost creați: scopul mântuirii și al dobândirii libertății întru Dumnezeu” – Darius Țeperdel, Reșița.

„Nu știu dacă au fost emoții. Cred că am simțit ceva mai mult de atât. În momentul în care cerul s-a dezbrăcat de lumină, toată strălucirea lui a intrat într-o singură torță – aceea care pentru generațiile ITO reprezintă ștafeta evenimentului. Da! Pe mine, acel ghem de lumină, adunat în vârful unei torțe de lemn în prima seară a întâlnirii, m-a făcut să tremur până în străfundul simțirilor. O vedeam cum trece și-și făcea cale printre tineri, iar în stânga și-n dreapta ei dansau steaguri, roșii, albastre, albe, negre, galbene… Și mi-am zis atunci: «Uite cum își adună Domnul poporul într-o singură grădină, și-l hrănește cu lumina și căldura din care l-a creat!». Și am tresărit adânc…” – Anita Radics, Măureni.

About editor editor

Check Also

Secretarul general al comunei Bozovici destituit din funcție de Prefectul de Caraș-Severin

Este vorba despre Ion Jurchescu, secretar general al comunei Bozovici, care a fost acuzat  de …

Lasă un răspuns