Vicepreședinte Senatului, Mihai Goțiu, a atenționat luni după-amiază, într-o conferință de presă susținută la Reșița, că parcurile naționale se degradează într-un ritm incredibil de rapid și că trebuie găsite soluții pentru a stopa acest lucru.

‘În cele două zile de documentare pe teren, plus restul documentărilor mele, am văzut ilegalități, abuzuri, o exploatare total iresponsabilă, o nesimțire în ceea ce privește exploatarea, probabil și pentru că ei cred că nu vor fi trași vreodată la răspundere, că nimeni nu va face vreodată vreun control real. Nu știu care sunt cauzele, ori o legislație prea permisivă, ori că legislația nu se aplică. Dar concluzia este foarte clară, și anume, că parcurile naționale se degradează într-un ritm incredibil de rapid, așa încât nu știu în ce măsură, dacă lucrurile vor continua la fel, vom mai putea vorbi de parcuri naționale în adevăratul sens al cuvântului’, a declarat senatorul USR Mihai Goțiu.

Potrivit acestuia, o primă soluție pentru oprirea unor astfel de practici ar putea fi o înăsprire a legislației sau o supra-reglementare la nivel de metodologie, respectiv, contravenții, ridicări și anulări de avize, luarea dreptului de a mai exploata păduri, până la fapte încriminate penal.

‘Oricât de bună ar fi legea, dacă o interpretăm cu rea credință vom avea tot astfel de rezultate. O altă problemă se referă la faptul că este foarte greu ca un organism care are scopuri comerciale, cum e Romsilva, să devină un protector al pădurilor. Nu știu ce am putea schimba în gena unor șefi de la Romsilva, deși am găsit oameni foarte dedicați, că principalul lor scop este să producă bani, indiferent de distrugerile pe care le lasă în urmă și care niciodată nu se cuantifică’, a precizat Goțiu.

Sursa: agerpres.ro

Leave a reply