În urma a peste 8.500 de acţiuni coordonate de Poliţia Română în primele șase luni ale anului 2017, au fost confiscaţi aproape 35.000 de metri cubi de material lemnos, pentru care nu existau documente legale justificative.

Poliţiştii au cercetat în această perioadă, peste 1.800 de persoane pentru comiterea de infracţiuni silvice şi au aplicat aproximativ 8.500 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de aproape 16.000.000 de lei. 

Având în vedere implicaţiile deosebite asupra mediului înconjurător, ecosistemului şi economiei naţionale, asigurarea integrităţii fondului forestier a reprezentat permanent o prioritate de acțiune pentru Poliţia Română, care, prin structurile sale specializate de ordine publică, a întreprins numeroase activităţi pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice.

Activităţile ilegale din domeniul silvic pot fi împărţite în tăieri de arbori puşi în valoare cu încălcarea dispoziţiilor legale, tăieri de arbori nepuşi în valoare (fără drept), evaziunea fiscală generată de comerţul ilegal cu material lemnos, falsul şi uzul de fals pentru înlesnirea activităţilor ilegale din domeniul forestier (amenajarea pădurilor, punerea în valoare, tăierea, transportul, prelucrarea și comercializarea).

La nivel naţional, în primele șase luni ale acestui an, Poliţia Română a efectuat 25.650 de controale, în baza a 8.541 de planuri de acţiune, pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri şi a faptelor ilegale asociate din circulaţia, depozitarea, prelucrarea şi comercializarea materialului lemnos.

În cadrul acţiunilor coordonate de Poliţia Română, au fost angrenate efective de poliţie din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene, polițiști de frontieră, specialiști din cadrul gărzilor forestiere, din cadrul direcțiilor silvice, ai comisariatelor județene de mediu, reprezentanți ai inspectoratelor teritoriale de muncă, precum și specialiști ai structurilor silvice private.

Astfel, au fost verificate 566 de instalaţii de debitat, 954 de exploatări forestiere, 811 depozite şi 189 de ocoale silvice/structuri subordonate, 1.226 de târguri, pieţe şi oboare, precum şi 50.750 de mijloace de transport de material lemnos.

În urma acestor acţiuni, în primele 6 luni ale acestui an, a fost confiscată cantitatea totală de 34.231  de metri cubi de material lemnos.

În perioada analizată au fost aplicate 8.541 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 15.940.340 de lei.

Dintre acestea, 8.473 au fost aplicate pentru încălcări ale Legii 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, 44 la Legea nr. 211/2011 privind deşeurile rezultate din prelucrarea materialelor lemnoase, iar 24 la H.G. nr. 470/2014 pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund.

Dintre cele 3.540 de infracţiuni silvice sesizate în primele 6 luni ale anului 2017, 1.462 de infracţiuni silvice au fost sesizate din oficiu, ca urmare a intensificării acţiunilor poliţiştilor în teren.

De comiterea acestora sunt bănuite şi au fost cercetate 1.819 persoane, împotriva a 98 fiind dispuse măsuri preventive.

Totodată, în această perioadă, structurile de ordine publică au verificat 1.436 de cazuri privind transportul ilegal de materiale lemnoase, semnalate prin apelurile S.N.U.A.U 112. Dintre acestea, 158 au fost confirmate, astfel, au fost aplicate 223 de contravenţii, în valoare totală de 516.000 de lei.

Ca măsură suplimentară, a fost dispusă indisponibilizarea a 314 autovehicule și a 678 de atelaje. De asemenea, au fost ridicate, în vederea confiscării, 352 de ferăstraie mecanice, care ar fi fost folosite la comiterea de ilegalităţi.

Poliţia Română continuă activitățile, în sistem integrat, în baza planurilor naţionale de acţiune, pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice.

Exemple:

 

La data de 5 aprilie a.c., poliţiştii Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Române și al Inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș, au efectuat 40 de percheziţii domiciliare.

Astfel, au fost efectuate 37 de percheziții domiciliare și 3 la punctele de lucru ale unor societăți comerciale de prelucrare a materialului lemnos, pe raza localităților Bughea de Sus, Albeștii de Muscel și Rucăr, la persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, tăinuire la furt de arbori și complicitate la furt de arbori.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate: 3 autoutilitare, 29 de atelaje hipo, 54 de motoferăstraie, 11.500 de lei, 3.500 de euro, 40 m.c. de lemn, în valoare de aproximativ 14.800 de lei și 9 m.c. de cherestea, în valoare de aproximativ 6.300 de lei.

Din cercetări a reieşit că, în perioada  octombrie 2016 – martie a.c., persoanele vizate ar fi tăiat ilegal peste 5.200 de arbori, respectiv aproximativ 1.235 mc, în valoare de peste 163.000 de lei, iar ulterior ar fi transportat, prelucrat și comercializat materialul lemnos.

Astfel, 24 de persoane au fost conduse la sediul Poliţiei Municipiului Câmpulung pentru audieri.

Ulterior, 11 persoane au fost reținute pe bază de ordonanță pentru 24 de ore și încarcerate în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Argeș.

Acţiunea s-a desfăşurat cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale a Poliției Române.

La activități au participat și jandarmi.

În urma perchezițiilor efectuate, la data de 3 iulie a.c., în județul Bacău, de polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice și ai Direcției de Ordine Publică din Inspectoratul General al Poliţiei Române, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secţia de urmărire penală şi criminalistică, au fost ridicați 30.000 de euro, sisteme informatice și alte înscrisuri utile cauzei.

De asemenea, polițiștii au constatat o infracțiune la regimul armelor și munițiilor.

Activitățile au vizat sediul unor instituţii publice şi societăţi comerciale, precum şi  locuințele unor persoane implicate în săvârșirea de infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, spălarea banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată, tăiere ilegală arbori și furt de arbori.

Din cercetări a reieșit că 9 persoane ar fi săvârșit fapte ilicite în domeniul silvic, prin constituirea, sub directa coordonare a unui reprezentant al unei instituții, a unui sistem de natură a permite tăierea fără drept și valorificarea masei lemnoase rezultate din suprafețele de fond forestier aflat în proprietate public-privată.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este de 1.000.000 de lei.

Față de cele 9 persoane bănuite au fost emise mandate de aducere, iar în urma audierilor  a fost dispusă măsura controlului judiciar.

La acțiune au participat polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Harghita, Neamț și Vrancea, precum și jandarmi.

Leave a reply