Home / CARANSEBEŞ / Binecuvântare pentru credincioșii Banatului de Munte la sărbătoarea Sfântului Ilie

Binecuvântare pentru credincioșii Banatului de Munte la sărbătoarea Sfântului Ilie

La sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul Catedrala Episcopală din Caransebeș precum și alte așezăminte monahale din Episcopia Banatului Montan și-au cinstit ocrotitorul
Autor: Serviciul Prezidial
Odată cu sfințirea Catedralei Episcopale din Caransebeș de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la data de 12 septembrie 2010, pe lângă hramul tradițional „Învierea Domnului” acest locaş bisericesc reprezentativ pentru Banatul de Munte, a primit ca ocrotitor pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. De atunci numeroși credincioși caransebeșeni, dar și din împrejurimi vin să primească binecuvântarea lui Dumnezeu la această sărbătoare.

Anul acesta sărbătoarea hramului Catedralei episcopale din Caransebeș a fost una deosebită deoarece la Sfânta Liturghie, săvârșită de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, s-au rugat și cei aproximativ 500 de tineri, participanți la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte 2017, ce s-a desfășurat în perioada 18-20 iulie în Episcopia Caransebeșului. Pentru ei participarea la Sfânta Liturghie arhierească a reprezentat momentul cel mai important din această întâlnire care a cuprins timp de trei zile diverse activități cultural-spirituale, mulți dintre ei împărtășindu-se cu Sfintele Taine în această zi de hram.

„A fost o adevărată binecuvântare și un prilej de bucurie pentru tinerii atoriști deoarece am putut să ne bucurăm împreună de tinerețea trăită în Hristos și cu Hristos, o tinerețe liberă și frumoasă. Am venit din Episcopia Slatinei și Romanaților și aici toate momentele au fost fascinante, cel mai mult mi-a plăcut procesiunea tinereții de ieri, dar Sfânta Liturghie a fost punctul culminant al acestei întâlniri. A fost cea mai frumoasă reuniune la care am participat pentru că aici am învățat Cuvântul lui Dumnezeu, îl înțelegem mai bine și putem să învățăm și pe ceilalți că este bine să fi credincios”, au concluzionat tinerii participanți.

„Ne-am bucurat anul acesta la hramul Catedralei Episcopale de acești tineri frumoși și inimoși veniți din toate colțurile Banatului de Munte, dar și din alte 5 eparhii partenere cu care noi desfășurăm proiecte frumoase, mai ales în privința misiunii și activităților cu tinerii. Am văzut aici solidaritate, frățietate și dragoste ce trebuie să ne caracterizeze pe noi creștinii ortodocși, tinerii de toate vârstele. Îl rugăm pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul să ne înmulțească și nouă râvna și evlavia pentru cele sfinte și mai ales atunci când este vorba de slujirea Bisericii, de slujirea Mântuitorului Iisus Hristos. Noi clericii în primul rând, dar și credincioșii, avem nevoie de mai multă râvnă și evlavie atunci când slujim, propovăduim, când suntem în misiune și când suntem în lucrare filantropică”, a arătat Părintele Episcop Lucian cu ocazia hramului Catedralei Episcopale din Caransebeș.

În cadrul Sfintei Liturghii Ierarhul a hirotonit preot pe diaconul Trandafir Cosmin Brebu pe seama parohiei „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Caransebeș. De asemenea, a oficiat și o slujbă de pomenire pentru Patriarhul Miron Cristea și Regele Ferdinand I. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Episcopale, dirijat de părintele profesor Gheorghe Tistu.

Tot la această sărbătoare mai multe așezăminte monahale din cuprinsul Episcopiei Caransebeșului și-au serbat hramul. Astfel că, încă din ajunul cinstirii Sfântului Proroc Ilie, Preasfințitul Părinte Lucian, a poposit în mijlocul obștii monahale și a credincioșilor de la Mănăstirea „Sfântul Ilie de la Izvor” – Vasiova. Cu acest prilej chiriarhul înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi a săvârșit în altarul de vară al mănăstirii slujba Vecerniei și a Litiei. Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost oficiată de părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Și la Schitul de pe Muntele Semenic credincioșii veniți în număr foarte mare s-au înălțat duhovnicește la Sfânta Liturghie săvârșită de părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural, alături de un sobor de preoți. Mulți credincioși care sunt apropiați Schitului de pe Muntele Mic au adus cinstire Sfântului Ilie participând în ziua hramului la Sfânta Liturghie oficiată de părintele Petrică Timiș, inspector eparhial.

About editor editor

Check Also

Caransebeșul mai bine apărat de inundații

Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) a obținut finanțarea pentru demararea procedurilor de licitație …

Lasă un răspuns