Uniunea Salvați România (USR) solicită o anchetă a Corpului de control al prim-ministrului cu privire la incendiile din Parcul Național Semenic, informează un comunicat al formațiunii transmis, miercuri, AGERPRES.

Senatorul USR Mihai Goțiu a adresat o interpelare premierului Mihai Tudose în care solicită dispunerea de îndată a unei anchete a Corpului de control cu privire la incendiile de la sfârșitul săptămânii din Parcul Național Semenic — Cheile Carașului, motivând acest demers prin existența unor nereguli și abuzuri legate de regimul silvic, menționează sursa citată.

USR precizează că senatorul Mihai Goțiu a efectuat, în perioada 7-9 iulie, o vizită de documentare, împreună cu consilieri și specialiști în silvicultură și biodiversitate, în Parcurile Naționale Semenic — Cheile Carașului și Cheile Nerei — Beușnița (din județul Caraș-Severin), la finalul căreia acesta a anunțat public că va întocmi un raport cu neregulile și abuzurile constatate, în perspectiva unor modificări legislative. Goțiu a precizat atunci că va pregăti și o listă de întrebări pentru Romsilva (administratorul parcurilor) și va realiza un film destinat publicului larg.

USR susține că incendiile care au devastat timp de trei zile mai multe hectare de teren din Parcul Național Semenic — Cheile Carașului s-au produs la doar câteva zile după anunțul făcut de Mihai Goțiu, exact într-una dintre zonele vizitate de acesta.

‘Guvernul și toate autoritățile publice cu atribuții în domeniu au obligația de a cerceta informațiile și temerile exprimate deja în presa locală, conform cărora incendiul ar avea legătură cu ștergerea urmelor neregulilor și abuzurilor constatate de mine în zonă’, a declarat Mihai Goțiu, conform sursei citate.

Goțiu a susținut că acest incendiu le este foarte convenabil celor de la Romsilva.

„Acum pot să spună ce vor despre numărul de puieți plantați în mod real (nu pe hârtie) după tăierile din zonă, despre modul în care au fost respectate regulamentele silvice atât în timpul tăierilor, cât și ulterior, despre controalele și măsurile luate în timpul exploatării și până zilele trecute. Sunt însă, în continuare, multe întrebări la care aștept răspuns, începând de la cele legate de legitimitatea tăierilor într-un parc național, îndeplinirea procedurilor legale de avizare și contractare a tăierilor, de ce s-au plantat puieți de conifere în locul unei păduri de foioase și multe altele”, a adăugat senatorul USR.

Goțiu a pus, în interpelare, peste 50 de întrebări legate de tăierile și de incendiile din Parcul Național Semenic — Cheile Carașului la care așteaptă răspunsuri în urma anchetei Corpului de control. Interpelarea a fost adresată și miniștrilor de la Mediu și Ape și Păduri, Grațiela Gavrilescu, respectiv Doina Pană.

În cazul în care premierul nu va dispune o astfel de anchetă, USR își va rezerva opțiunea exercitării dreptului de a sesiza instituțiile de cercetare penală cu privire la eventualitatea săvârșirii unor infracțiuni, legate de regimul silvic, regimul ariilor naturale protejate, regimul protecției mediului, îndeplinirea atribuțiilor reprezentanților instituțiilor publice, după caz, avertizează USR.

Sursa: agerpres.ro

 

Leave a reply