Prima Pagina / Banat / Noi pași pentru protejarea lucrătorilor împotriva substanțelor cancerigene

Noi pași pentru protejarea lucrătorilor împotriva substanțelor cancerigene

Parlamentul European și Consiliul au căzut de acord marți, 11 iulie, asupra propunerii Comisiei Europene de a se fixa limite noi sau mai stricte în ce privește expunerea, la locul de muncă, la substanțe chimice cauzatoare de cancer.

Comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen, a declarat: „Cancerul ucide mai mulți lucrători decât orice altă afecțiune cauzată de condițiile de la locul de muncă și astfel produce o enormă suferință pentru multe familii. Din acest motiv, acordul prezent marchează un pas important în direcția protejării sănătății și siguranței lucrătorilor, în mod particular contra condițiilor cauzatoare de cancer la locul de muncă. Protejarea sănătății și siguranței lucrătorilor, în general, și contracararea condițiilor de muncă ce ar putea cauza cancer, în particular, sunt în topul priorităților pentru această Comisiei.”

Propunerea inițială a Comisiei, susținută de Parlament și Consiliu, va aduce unele amendamente la directiva privind agenții cancerigeni și mutageni (2004/37/CE).  Astfel, acordul dintre co-legislatori confirmă puternicul angajament, asumat de toate instituțiile implicate, de a lupta împotriva acestor agenți la locul de muncă.

Etape următoare

Seria de măsuri include și alte propuneri ale Comisiei, prezentate încă din luna ianuarie, ce așteaptă aprobarea Parlamentului.

De asemenea, Comisia a început deja pregătirile pentru extinderea listei cu o serie de noi substanțe, ceea ce va face obiectul unei noi propuneri, ce va fi lansată anul viitor.

Context

Procesul de revizuire a directivei privind agenții cancerigeni și mutageni a început în 2008, iar Comisia Junker a trecut la acțiuni concrete pentru a accelera progresul în acest domeniu. Din mai 2016, Comisia a prezentat două propuneri de modificare a directivei, pentru a limita expunerea lucrătorilor la un număr de 20 de substanțe cancerigene. Acestea ar putea salva peste 100.000 de vieți în următorii 50 de ani.

About editor editor

Lasă un răspuns