În primele șase luni ale acestui an, Poliția Română, prin structurile de combatere a criminalității organizate, a desfășurat peste 400 de acțiuni operative în domeniul combaterii traficului de droguri și peste 1.200 de percheziții domiciliare, în cadrul cărora au fost destructurate 28 de grupări infracționale organizate.

 

Poliția Română are ca prioritate diminuarea infracţionalităţii în domeniul drogurilor şi a criminalității conexe, prin reducerea traficului de droguri pe piaţa internă şi internaţională, urmare a cooperării interne şi internaţionale.

 

Strânsa cooperare a Poliţiei Române cu instituţiile de aplicare a legii la nivel naţional (ex. D.I.I.C.O.T., S.R.I.), s-au concretizat printr-o reacţie promptă ce a condus la destrămarea unor grupări infracţionale complexe.

 

În numeroase cazuri, ofiţerii antidrog au colaborat cu instituțiile de aplicare a legii din ţări europene, dar şi cu agențiile din Statele Unite ale Americii.

 

În prima jumătate a acestui an, au fost desfăşurate 545 de acţiuni operative pentru combaterea traficului de droguri și 1.206 de percheziții.

 

Au fost destructurate 28 de grupări infracționale organizate, formate din 251 de persoane, care au fost trimise în judecată. 152 dintre persoanele trimise în judecată au fost arestate. Au fost astfel întocmite 284 de rechizitorii pe linie de combaterea traficului de droguri.

 

De asemenea, 480 de persoane au fost reținute, iar față de 516 dintre acestea, instanța a dispus arestarea preventivă. Totodată, față de 198 de persoane s-a dispus continuarea cercetărilor sub control judiciar.

 

De asemenea, polițiștii descoperit 33 de culturi ilegale de droguri (dintre care 30 indoor) și au ridicat, în vederea confiscării, peste 156 de kilograme de droguri (dintre care 50 kg. de droguri de risc) şi 11.818 comprimate.

 

Au fost instituite sechestre asiguratorii pe 1.602.939 de lei, 477.605 de euro, 3.136 de dolari, pe bunuri și mărfuri, 21 arme de foc şi 229 de bucăți de muniție. Valoare totală a măsurilor asigurătorii instituite a fost de 4.279.000 de lei.

 

Activităţile desfăşurate de poliţiştii specializaţi în combaterea traficului de persoane au avut loc în cadrul unor dosare penale aflate în instrumentarea D.I.I.C.O.T..

 

Exemple:

 

— IANUARIE 2017 ˜

 

La data de 31 ianuarie a.c., poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Timişoara şi procurorii D.I.I.C.O.T., cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Române, au efectuat 68 de percheziţii domiciliare, pe raza a 4 județe (Timiş, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara), pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializate în trafic de droguri de risc şi de mare risc.

 

Acțiunea a vizat 58 de persoane, cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani, membri ai unei grupări infracționale specializate în trafic intern și internațional de droguri de risc şi de mare risc.

 

În urma perchezițiilor, polițiștii au descoperit aproape 3 kg. de cannabis, hașiș, timbre LSD, dispozitive utilizate la consum de cannabis, dispozitive de stocare informatice, țigarete netimbrate, o pușcă cu aer comprimat, un pistol și aproape 47.000 de lei.

 

Din cercetări a reieşit că, începând cu luna octombrie a anului 2015, bănuiții ar fi constituit un grup infracțional organizat în vederea procurării și comercializării de droguri de risc și de mare risc (cannabis, amfetamină, ecstasy, ciuperci halucinogene) și substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive, în scopul obținerii de venituri materiale ilicite.

 

Gruparea infracțională era stratificată pe 3 nivele: furnizori, dealeri intermediari și dealeri stradali.

 

Furnizorii ar fi deținut cantități mari de droguri procurate din culturi proprii, introduse în țară din străinătate sau achiziționate prin intermediul anumitor site-uri online și primite în colete, pe care ulterior le-ar fi distribuit dealerilor.

 

 

— FEBRUARIE 2017 ˜

 

La data de 2 februarie a.c., poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Gorj, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – B.T. Gorj, au efectuat 28 de percheziții domiciliare și au pus în aplicare 37 de mandate de aducere, pentru destructurarea unei grupări infracționale.

 

Din cercetări a reieşit că, pe parcursul anului 2016, cei în cauză ar fi comercializat diferite substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive și cannabis, în Craiova, Petroșani, Târgu-Jiu și Rovinari, județul Gorj.

 

15 membri ai grupării și 22 de martori au fost conduși la audieri și dispunerea măsurilor legale.

 

 

— MARTIE 2017 ˜

 

La data de 21 martie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti și ai Direcției Operațiuni Speciale – I.G.P.R., sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – S.T. Pitești, au efectuat 58 de percheziții domiciliare, pe raza județului Argeș și în municipiul București.

 

Activitățile a vizat destructurarea a 4 grupuri grupări infracționale organizate, specializate în operațiuni ilicite cu produse susceptibile a avea efect psihoactiv și distribuire de droguri de risc.

 

Persoanele în cauză sunt bănuite că, începând cu anul 2015, ar fi plasat comenzi online pe site-uri de profil din străinătate și ar fi achiziționat peste 10 kilograme de canabinoizi sintetici. Plățile s-ar fi realizat prin transfer bancar, iar livrarea s-ar fi efectuat prin intermediul unor persoane interpuse. Substanțele ar fi fost ulterior preparate, porționate și distribuite pe raza județului Argeș. Din activitatea infracțională, cei vizați ar fi obținut peste 100.000 de euro.

 

În urma perchezițiilor, au fost ridicați 11.910 de lei, 80 de plicuri autosigilante, aproape 700 de grame de fragmente vegetale și aproximativ 50 de grame de cannabis, 6 jointuri, 2,5 litri de acetonă/dizolvant, 15 grindere, 6 cântare electronice, 45 de telefoane mobile, 10 laptopuri, 3 hard-disckuri, precum și un pistol cu bile airsoft și o sabie. De asemenea, au fost indisponibilizate 2 autoturisme.

 

 

— APRILIE 2017 ˜

 

La data de 10 aprilie a.c., la locuinţa femeii a fost efectuată o percheziţie domiciliară, cu sprijinul polițiștilor Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, fiind ridicate 1.938 kg. de cannabis și 144 plante de cannabis.

 

De asemenea, au fost ridicate sisteme de întreţinere a culturii indoor de cannabis (instalaţii de iluminat, de reflectare a luminii, de ermetizare şi de încălzire), îngrăşăminte şi alte substanţe utile dezvoltării acesteia.

 

Cea în cauză a fost reţinută, fiind încarcerată în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi.

 

— MAI 2017 ˜

 

La data de 19 mai a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi și cei aiDirecției Operațiuni Speciale, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – S.T. Iaşi, au efectuat 8 percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Iaşi, pentru destructurarea unei grupări infracționale, care ar fi comercializat cannabis şi ecstasy către consumatori din municipiul Iaşi.

 

Astfel, un bărbat a fost prins în flagrant în timp ce ridica un colet ce conținea droguri de mare risc expediate din Olanda.

 

În urma perchezițilordomiciliare,  au fost ridicate în vedereaconfiscării110 comprimate de ecstasy, mai multe doze de cannabis, 13 dispozitive de mărunțit substantele vegetale și 3 cântare electronice de precizie, valoarea drogurilor confiscate depășind 2.000 de euro.

 

Din cercetări a rezultat că drogurile ar fi fost expediatedin Olanda şi comercializate pe raza municipiului Iaşi.

 

În urma administrării probatoriului, doi bărbaţi au fost reţinuţi şi au fost prezentați Tribunalului Iași, care a dispus arestarea preventivă a acestora, pentru 30 de zile.

 

— IUNIE 2017 ˜

 

La data de 14 iunie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța și procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Constanța, împreună cu polițiștii Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Române, au efectuat 17 percheziții domiciliare în județul Constanța, la persoane bănuite de trafic de droguri de mare risc și operațiuni ilicite cu substanțe cu proprietăți psihoactive.

 

La activități au participat polițiști din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, precum și jandarmi.

 

Cercetările în cauză au demarat la începutul anului 2017, atunci când au fost identificați doi bărbați din localitatea Eforie Sud, care ar fi introdus în țară, din Bulgaria, droguri de mare risc (amfetamină), pe care le-ar fi pus în vânzare.

 

Concomitent, cei doi bărbați ar fi constituit o rețea de distribuție a drogurilor, la care ar fi aderat 8 bărbați, cu vârste între 19 și 49 de ani, din județul Constanța.

 

În urma perchezițiilor, au fost ridicate de la locuințele celor în cauză 120 de grame de pulbere de amfetamină, 30 de comprimate de Alprazolam (Xanax), 100 de grame de substanță pulverulentă albă, 1.630 de pliculețe autosigilante cu substanță vegetală mărunțită, 317 pliculețe autosigilante goale și 57 de țigarete artizanale cu substanță vegetală susceptibilă a avea proprietăți psihoactive.

 

De asemenea, au fost ridicate și 6 seringi, 3 cântare electronice, 2 grindere, o sabie, 5 cuțite de vânătoare, un baston telescopic din metal, o cagulă din material textil, 3.298 de lei și 400 de euro, 27 de telefoane mobile și 3 laptop-uri. 10 persoane au fost reținute pe bază de ordonanță.

Leave a reply