În campania electorală pentru alegerile parlamentare din toamna lui 2016 Tudorița Nicula, președinta Asociației ”Din suflet pentru suflet” semna un protocol de colaborare cu viitorul senator Ion Marcel Vela.
Printre dezideratele expriate atunci era și modificarea legii astfel încât pensionarii cu pensii mici să poată primi rețete gratuite. Tudorița Nicula a explicat faptul că în experiența de președinte al Casei Județene de Pensii întâlnea tot felul de situații ridicole când pensionari erau puși să plătească diverse sume pentru că nu mai beneficiau de gratuitate deoarece legea prevedea cuvântul venituri nu pensie.

”Erau pensionari cu pensii mici, de 6-700 de lei, dar care mai aveau și alte venituri neglijabile (5 lei dividende de la cuponiadă, sau tot felul de dobânzi ori alte venituri) și pentru că legea prevedea termenul ”venituri” nu ”pensie” aceștia trebuiau puși la plată” explica pe atunci Tudorița Nicula, cerându-i lui Marcel Vela ca, dacă PNL va face noul guvern, să repare aceste nedreptăți.

Pensionarii cu venituri din pensii și indemnizație socială de până la 900 de lei/lună vor beneficia, de la 1 iulie, de compensarea medicamentelor în proporție de 90%, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, potrivit unei Hotărâri adoptată de Guvern.
Până în prezent, beneficiau de compensare pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 700 de lei.
”De asemenea, a fost simplificată procedura de declarare a veniturilor, nemaifiind necesară declarația pe proprie răspundere a pensionarilor. În prezent, pentru a beneficia de această compensare, pensionarii cu venituri numai din pensii trebuie să prezinte medicului de familie talonul de pensie din care rezulta cuantumul pensiei, precum și o declarație pe propria răspunedere cu privire la faptul că nu realizează alte venituri”, transmite Guvernul într-un comunicat de presă.

Fondurile necesare pentru această măsură vor fi asigurate, în proporție de 50%, din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate și, respectiv de 40%, din venituri proprii ale Ministerului Sănătății.
În prezent, există un număr de 1,8 milioane de persoane cu venituri numai din pensii. În cadrul programului social privind compensarea cu 90% a medicamentelor pentru pensionari, începând cu data de 1 iulie 2017, numărul de beneficiari va fi de aproximativ 2,8 milioane de persoane.

Leave a reply