Moțiunea de cenzură la adresa Guvernului Grindeanu va fi citită duminică în plenul Parlamentului, la ora 16.30. Anunțul a venit vineri, la miezul nopții, de la sediul PSD. În ambele tabere există discuții și negocieri, iar UDMR pare să fie din nou soluția.

La un calcul simplu, Puterea are în acest moment o majoritate care depășește cu 14 aleși numărul necesar de voturi, 233 pentru ca moțiunea să treacă. Cu toate acestea, liderii coaliției de guvernare au nevoie de susținere și în altă formațiune, mai ales că din tabăra cealaltă sunt anunțate negocieri intese tocmai cu aleșii PSD.

UDMR, care ar putea să reprezinte din nou cheia într-o criză politică, a refuzat să ofere soluția și ține în șah ambele părți.

„Am făcut o analiză a situaţiei politice, PSD – ALDE nu au reuşit să gestioneze situaţia. Responsabilitaea aparţine coaliţiei, Guvernul trebuie să fie unul politic, susţinut de o majoritate parlamentară. Pentru situaţia creată, neplăcută, absolut de Cartea Recordurilor, coaliţie de guvernare se face responsabilă. Am primit un mandat de a discuta cu toţi cei care doresc o discuţie cu noi, de luni, cu reprezentanţii Guvernului, coaliţiei de guvernare PSD – ALDE, nu putem decide în ceea ce priveşte conflictele din PSD, nu vrem să arbitrăm. Vom lua o decizie privind moţiunea de cenzură probabil miercuri, înainte de vot, până atunci vom discuta, negocia în fiecare zi, vrem să vedem textul moţiunii, colegii noştri nu vor fi mâine la Bucureşti la citirea moţiunii”, a fost mesajul pe care l-a transmis liderul UDMR, Kelemen Hunor, sâmbătă de la Cluj.

Întrebat dacă PSD negociază cu UDMR, Mihai Fifor a declarat că este atribuția conducerii partidului. Și Sorin Grindeanu a recunoscut că au existat niște discuții telefonice, dar fără a da alte detalii.

A intervenit însă Traian Băsescu, președintele PMP, care a avut un mesaj pentru UDMR.

”Amestecul oricărui partid parlamentar în această afacere, între clanurile din interiorul PSD, nu va face decât să afecteze, în continuare, calitatea guvernării. De aceea, cred că UDMR nu ar trebui să intervină în această dispută internă. Este corect ca răfuiala dintre clanurile din PSD să fie tranşată strict în interiorul PSD, chiar dacă acest lucru se va petrece sub cupola Parlamentului”, a scris Traian Băsescu pe pagina sa de Facebook.

Fostul președinte spune că nici formațiunea sa nu va negocia cu PSD. O atitudine similară au cei din USR, care au anunțat că aleșii formațiunii nu vor participa la votul pentru moțiunea de cenzură, ”pentru că noi considerăm că este un circ care s-a produs între două găști, mai precis între Dragnea și Grindeanu. Nu vrem să intervenim în acest circ”, a declarat președintele interimar al USR, Elek Levente.

Abia ales președinte al liberalilor, Ludovic Orban a transmis că PNL nu va participa duminică la şedinţa de plen comună convocată de PSD-ALDE pentru citirea moţiunii de cenzură. Cât privește votul, PNL urmează să ia o decizie dacă va lipsi de la ședință sau aleșii liberali vor sta în scaune fără să voteze.

De altfel este așteptat un absenteism mare, duminică, la citirea moțiunii, în condițiile în care, pe lângă liberali, nici reprezentanții PMP, USR și UDMR nu vor fi prezenți.

Legat de șansele moțiunii să treacă, soluția rămâne în mâinile UDMR și în securizarea votului în PSD. Tocmai pentru a da un mesaj de unitate, PSD a anunțat, cu o zi înainte de citirea moțiunii că toate organizațiile PSD din țară au votat o declarație comună prin care se desolidarizează de „lovitura de stat” de la Palatul Victoria, cu excepția a două filiale, din Timiş şi Caraș-Severin, cea din urmă pentru că nu s-a întrunit.

”Sorin Grindeanu și Victor Ponta nu reprezintă partidul în tentativa de preluare prin forță a puterii executive a statului. Toate organizațiile PSD din țară au votat azi o Declarație comună prin care se desolidarizează de lovitura de stat de la Palatul Victoria. Excepție fac doar două filiale, cea din Timiș, președinte Sorin Grindeanu, și cea din Caraș-Severin, pentru că nu s-a întrunit, încă, în forurile de conducere, pentru a lua o decizie, deoarece președintele Ioan Mocioalcă nu a fost in județ”, se menţionează în comunicatul PSD.

Și tot PSD transmite că un om din organizația care îi rămâne fidelă lui Grindeanu, cea din Timiș, va vota pentru picarea Guvernului.

„Deputatul PSD de Timiș, Matei Suciu, se dezice de acțiunile ilegale ale lui Sorin Grindeanu și anunță că va vota, alături de toți colegii parlamentari din țară, moțiunea de cenzură”, menţionează PSD în comunicat.
Potrivit lui Suciu, „ceea ce se întâmplă acum este o lovitură de stat din partea unui grup meschin de interese care va răspunde în fața legii și în fața românilor pentru puciul din aceste zile”.

Calculele arată însă diferit în tabăra lui Grindeanu, iar apropiații săi lasă de înțeles că mai mulți aleși vor vota împotriva moțiunii de cenzură. Iar printre aceștia vor fi și parlamentari PSD.

Organizațiile din Timiș și Caraș-Severin și-au manifestat sâmbătă susținerea față de premier, în timpul discuțiilor cu acesta. Dacă Matei Suciu a anunțat cum va vota, ar fi cinci parlamentari din Timiș și patru din Caraș Severin în tabăra lui Grindeanu.

Susținere are Grindeanu și în Moldova, spune Cătălin Ivan. Europarlamentarul PSD a scris sâmbătă pe Facbook că 15 aleși PSD din Moldova vor vota împotriva moțiunii.

Întrebat de susținerea din PSD, Sorin Grindeanu nu a avansat cifre, însă a declarat că are de partea sa mai multe organizații ale social democraților.

“Aș cere să se respecte toate regulile legate de vot în Parlament, votul trebuie să fie secret. Veți vedea miercuri sau când va fi moțiunea de cenzură cum lucrurile se vor desfășura într-un mod de-a dreptul incredibil, dar deocamdată vreau să văd cum PSD depune moțiune contra guvernului PSD. Asta intră cred în istorie. În acest loc am ajuns datorită managementului domnului Dragnea”, a afirmat Sorin Grindeanu.

Un semnal a venit și din partea lui Victor Ponta, înainte de a fi numit la SGG. Fostul premier declara miercuri că dacă se va ajunge la moțiune de cenzură va iniția un grup de parlamentari PSD care să voteze împotrivă.

În prima apariție publică ca șef al Secretariatului General al Guvernului, Victor Ponta a anunțat din nou că sunt discuții cu parlamentari și lideri politici.

Leave a reply