Finala Smart Start UP România
Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate în parteneriat cu Universitatea POLITEHNICA din București a organizat Programul Smart Start UP România, în perioada 20 aprilie – 19 mai 2017. Finala a avut loc vineri, 19 mai 2017, în cadrul unei ceremonii ce s-a desfășurat la Rectoratul Universității POLITEHNICA din București.
În program s-au înscris 34 de echipe cu un număr de 47 de proiecte dintre care pentru prezentarea finală au fost selectate 29 de proiecte. Principalele criterii de selecție au fost originalitatea, inovarea, impactul asupra mediului, posibilitatea de a fi implementate global.
Comisia de evaluare a proiectelor a fost formată din Eduard Dumitrașcu – Președintele Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate, Prof. Dr. Ing. Răzvan Rughiniș – Universitatea POLITEHNICA București, Gabriel Mutu – Primarul Sectorului 6, Tatian Diaconu – CEO IMMOCHAN România, Gabriel Tomescu – CEO BMF Grup, Francesco D’Ambrosio – CEO EasyLumen și Sarolta Besenyei – Expert Comisia Europeană.
În urma prezentărilor susținute de către concurenți, șapte proiecte au atras atenția juriului în mod deosebit și urmează să fie finanțate.
Organizatorul Programului Smart Start UP România, domnul Eduard Dumitrașcu, Președintele Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate și-a exprimat aprecierea față de interesul manifestat de tineri pentru cercetare și mai ales față de preocuparea acestora pentru dezvoltarea de aplicații noi în domenii ca medicina, agricultura bio, sau IT. Președintele ARSCM a catalogat prima ediție a programului Smart Start Up România drept un succes, un program necesar pentru tinerii antreprenori, anunțând că la ediția din toamna acestui an vor participa investitori din și mai multe domenii.
Evenimentul a fost deschis de domnul Mihnea Costoiu, rectorul Universității POLITEHNICA din București care a menționat că universitatea sprijină și încurajează tinerii să facă primii pași în mediul de afaceri, concursul fiind în acord cu strategia proprie a universității. Totodată, acesta s-a arătat încrezător în tinerii antreprenori, declarând că și prin implementarea ideilor unor astfel de tineri valoroși țara noastră se poate schimba.
Domnul Gabriel Mutu, Primarul Sectorului 6 al Capitalei și-a arătat aprecierea față de Universitatea POLITEHNICA, centru universitar cu tradiție, ce se află în sectorul pe care îl administrează, dar și față de tinerii studenți care au proiecte interesante și sunt dedicați cercetării și inovării. De asemenea, a încurajat tinerii să se perfecționeze la cel mai înalt nivel, să își dezvolte propriile afaceri, dar să se îndrepte și către administrația publică, un domeniu care are nevoie de oameni tineri și cu inițiativă.
Domnul Tatian Diaconu CEO IMMOCHAN și mentor în cadrul programului a încurajat tinerii să participe și pe viitor cu proiecte inovatoare, să creadă în ideile lor și chiar dacă nu se vor regăsi pe listele de câștigători, să nu renunțe la visurile lor și să fie perseverenți.
Directorul BMF Grup, domnul Gabriel Tomescu și-a exprimat aprecierea față de nivelul profesionist de abordare al participanților, arătând interesul companiei pe care o conduce de a investi în două dintre aplicațiile prezentate, ce vor îmbunătăți piața facility management-ului.
Smart Start UP România este un program cu finațare integral privată, ce își propune promovarea spiritului antreprenorial și identificarea ideilor ce se pot transforma în afaceri, prin susținere financiară și know-how. Se finanțează proiecte cu o valoare cuprinsă între 5.000 și 200.000 de euro. Pentru prima ediție au fost alocate fonduri de 2 milioane de euro.
Detalii suplimentare și listele finaliștilor sunt publicate pe site-urile: www.smartstartup.info, www.romaniansmartcity.ro și www.upb.ro.