Poliţia Română acţionează permanent pentru prevenirea şi combaterea delictelor din domeniul transportului, depozitării, prelucrării şi comercializării materialului lemnos.

 

În ultimele două săptămâni, au fost desfăşurate peste 5.000 de controale pe linie silvică, în urma cărora polițiștii au aplicat 557 de sancțiuni și au  întocmit peste 130 de dosare penale.

 

În perioada 24 aprilie – 8 mai a.c., poliţiştii au efectuat 5.188 de controale în trafic, în fondul forestier național şi în locuri de depozitare/comercializare a materialului lemnos.

 

Peste 10.500 de mijloace de transport au fost verificate (autovehicule, atelaje hipo şi mijloace feroviare), fiind constatate 261 de infracţiuni.

 

Poliţiştii au întocmit 137 de dosare penale în domeniul silvic şi au aplicat 7.284 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 3.500.000 de lei (dintre acestea, 557 au fost la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice).

 

Acţiunile au avut ca rezultat confiscarea sau indisponibilizarea fizică a 1.356,66 de metri cubi de material lemnos, în valoare de aproape 490.000 de lei (cherestea, lemn de foc, lemn de lucru/rotund şi deşeuri).

 

De asemenea, s-a dispus confiscarea sau indisponibilizarea, valoric, a 3.367 de metri cubi de material lemnos, în valoare de 900.000 de lei, precum şi a 132 de ferăstraie mecanice, topoare, securi, a 33 de utilaje şi autovehicule şi 48 de atelaje hipo.

 

În acţiuni au fost angrenaţi jandarmi şi lucrători ai Gărzii Forestiere.

 

 

În primele 4 luni ale anului 2017, activităţile desfăşurate de Poliţia Română, pe linie silvică, la nivel naţional,  s-au concretizat în efectuarea a 15.880 de controale. Au fost verificate, în această perioadă, 4.034 de obiective (exploatări forestiere, târguri, oboare, piețe, instalaţii de debitat verificate, ocoale silvice şi structuri subordonate,       depozite), precum şi 30.426 de vehicule.

 

În urma activităților de prevenire și combatere a tăierilor ilegale de arbori, a faptelor ilegale în domeniul silvic, au fost înregistrate 2.750 de dosare penale cu privire la infracțiuni ale regimului silvic şi aplicate 6.526 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 14.000.000 de lei.

 

Dintre amenzi, 6.492 au fost la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, 10 la H.G. nr. 470/2014 pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund şi 24 la Legea nr. 211/2011 privind deşeurile rezultate din prelucrarea materialelor lemnoase.

 

Ca măsuri complementare, s-a dispus confiscarea a 22.833 de metri cubi de material lemnos.

 

Exemple:

 

I.P.J. Bistrița-Năsăud

 

La data de 20 aprilie a.c., poliţiştii au efectuat 6 percheziţii domiciliare la persoane din judeţ şi o percheziţie la sediul unui ocolul silvic.

 

Un pădurar este cercetat în cauză pentru abuz în serviciu şi luare de mită, iar alte două persoane sunt cercetate pentru comiterea infracţiunilor de tăiere fără drept de arbori şi furt de arbori.

 

În fapt, pădurarul, responsabil cu paza şi protecţia ocolului silvic, și-ar fi îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu, permiţându-le celorlalţi doi să taie ilegal și să sustragă 4.374 de arbori de diferite specii (cu precădere carpen şi gorun), prejudiciind astfel proprietarii fondului forestier.

 

Totodată, pădurarul ar fi acceptat şi primit bani şi diferite foloase de la 4 persoane, permiţând acestora să sustragă material lemnos din pădurea gestionată, fără a întocmi documentele legale de constatare a contravenţiilor sau a infracţiunilor silvice.

 

Faţă de cele 3 persoane, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud a dispus reţinerea pentru 24 de ore, fiind ulterior arestate preventiv.

 

* * *

 

I.P.J. Olt

La data de 2 mai a.c., polițiştii Secției 9 Poliție Rurală Scornicești au fost sesizați prin S.N.U.A.U. 112, despre faptul că în pădurea de pe raza comunei Topana şi pe o stradă din localitate se găsesc două autotrenuri încărcate cu masă lemnoasă de esență stejar.

 

Poliţiştii i-au identificat pe cei doi conducători auto, transportatori, cumpărătorul masei lemnoase, precum şi pe administratorul firmei vânzătoare.

 

Din verificările efectuate de polițiști a reieșit că o firmă ar fi emis neregulamentar coduri unice și avize de însoţire, astfel că a fost sancţionată contravenţional conform prevederilor art. 19, alin. 2, lit. d şi g din Legea nr. 171/2010 (modificată) cu amendă în valoare de 30.000 de lei.

 

Materialul lemnos a fost ridicat în vederea confiscării şi predat reprezentanţilor Ocolului Silvic Vultureşti.

Leave a reply