Laleaua pestriță (Fritillaria meleagris) este o specie de floare pe cale de dispariție, dar este la modă să fie vândută ILEGAL în piețe și pe străzi în această perioadă a primăverii. Dacă această modă nu este oprită atunci această superbă și delicată floare va dispărea din flora sălbatică a României.

Dacă o vezi la vânzare atunci sună imediat Garda Naţională de Mediu

Aici găsești contactul pentru cel mai apropiat Comisariat al Gărzii:
http://www.gnm.ro/sitenou/contact_prim.php?id=2

Te rugăm de asemenea să faci discret și o poză cu florile și fața vânzătorului pe care să o postezi aici ca un comentariu împreună cu locația precisă unde se vinde floarea și cu modul în care Garda de Mediu a răspuns solicitării tale de a interveni. Sugerăm să nu îi dai de înțeles vânzătorului că ai chemat Garda ca să nu fugă și să rămână nepedepsit.

Despre laleaua pestriță
Laleaua pestriță crește doar în anumite zone, deoarece are nevoie de condiții speciale de dezvoltare. Mai mult decat atat, din pacate, se află și pe lista plantelor pe cale de dispariție. Ea poate fi găsită doar in zone salbatice unde umiditatea joacă un rol extrem de important în dezvoltarea lor, mai ales în judetul Bistrița-Năsaud, la Orheiul Bistriței, în padurea Sesul Odorheiului, zonă protejată prin lege. Mai crește și în zone din județele Gorj, Timiș și Maramureș, unde umiditatea este crescută.

Denumirea știintifică a lalelei pestrițe este Fratillaria meleagris, iar culoarea specifică este un mov-purpuriu, cu picățele mai deschise la culoare. Exista și lalelele pestrițe în varianta mai deschisă de verde-gălbui, cu picățele albe, acestea fiind totuși extrem de rar întâlnite.

Laleaua pestrită inflorește doar primavara, în perioada martie-mai.

Foto © Agent Green

Leave a reply