Această zi se sărbătoreste anual, în preajma zilei de 10 mai, printr-o campanie globală de conştientizare coordonată de UNEP/ Secretariatul Acordului privind conservarea păsărilor de apă migratoare african euro-asiatice (AEWA) cu scopul utilizării durabile a resurselor naturale, protejării păsărilor migratoare şi a habitatelor de cuibărire și hrănire a acestora.

Anul acesta celebrarea „ Zilei Internaţionale a Păsărilor Migratoare„ are ca temă: „Viitorul lor este și viitorul nostru – o planetă sănătoasă pentru păsările migratoare„.

Păsările migratoare constituie o parte importantă a biodiversităţii globale care, în baza prevederilor Convenţiei privind Diversitatea Biologică, trebuie să fie conservată în beneficiul generaţiilor prezente şi viitoare. Ele sunt deosebit de vulnerabile datorită faptului că migrează pe distanţe lungi, unele specii fiind dependente de zonele umede care se degradează datorită activităţilor antropice nesustenabile. Anual, milioane de păsări dispar din cauza braconajului, capturării şi comerţului ilegal sau sunt afectate de poluare, defrişări, dezvoltarea infrastructurii, schimbările climatice, pierderea habitatelor de cuibărire şi de hrănire.

Un număr foarte mare de specii de păsări sunt ameninţate cu dispariţia, de aceea orice capturare de păsări migratoare trebuie să fie făcută luând în considerare caracteristicile biologice şi starea lor de conservare pe întregul areal de răspândire. În România există 12 specii de păsări considerate ameninţate la nivel internaţional, iar suprafaţa ariilor protejate depăşeste cu puţin 17 % din teritoriul ţării.

În judeţul Caraş-Severin au fost declarate  7 arii de protecţie specială  avifaunistică care au ca scop protecţia şi conservarea speciilor de păsări care la nivel european sunt rare sau pe cale de dispariţie.

Pe teritoriul judeţului putem observa o multitudine de specii de păsări migratoare, dintre care menţionăm: barza albă, barza neagră, raţa roşie, raţa cârâitoare, raţa pestriţă, raţa fluierătoare, raţa suliţar, raţa lingurar, acvila ţipătoare, vânturelul mic, cufundar polar, cormoranul pitic, stârc pitic, stârc roşu, stârcul cenuşiu, erete de stuf, egretă mică, egretă mare, pescăruş albastru, uliu păsărar, uliul porumbar, şoim dunărean, şoim călător.

Pentru a marca acest eveniment se vor organiza o serie de activităţi educaţionale în vederea conştientizării nevoii de protejare a păsărilor migratoare si a habitatelor lor. Astfel, elevii vor avea ocazia să vizioneze diferite proiecţii si prezentări power-point, având ca temă păsările migratoare şi  conservarea speciilor de păsări sălbatice din judeţul Caraş-Severin, după cum urmează:

– în data de 10 mai :

  • Colegiului Naţional „Mircea Eliade” Reşiţa ora 11 – APM CS
  • Şcoala Gimnazială ,,Atanasie  Cojocaru” din  Pojejena – Administraţia Parcului Natural Porţile de Fier – ora 10.

Leave a reply