Realitate virtuală, console de ultimă generaţie şi creativitate de top: producătorii de jocuri video îşi prezintă cele mai recente inovaţii la Bruxelles, în Parlamentul European, iar printre ei se numără şi dezvoltatori din România, invitaţi speciali ai eurodeputatului Victor Negrescu, gazdă a evenimentului. Expoziţia “No Games Without Data” se desfăşoară timp de două zile şi, pe lângă demonstraţii tehnice, se bucură şi de participarea unor experţi în date şi IT, care explică procesul de dezvoltare a jocurilor şi rolul datelor în cadrul acestuia.

“Am ţinut neapărat ca în cadrul expoziţiei să invităm şi dezvoltatori din România şi să prezentăm şi produse realizate în România. Creatorii noştri sunt performanţi şi pot deveni o forţă în Europa. Deocamdată avem în țară în jur de 50 de studiouri care dezvoltă jocuri video şi asigură 7.000 de locuri de muncă. E sub potenţial, în condiţiile în care consumul de jocuri video e mare şi în creştere”, spune Victor Negrescu, subliniind că, la nivel global, 2 miliarde de oameni sunt fani ai jocurilor video şi au cheltuit anul trecut aproape 100 de miliarde de dolari pentru această pasiune.

Creativitatea europeană are o oportunitate uriaşă de a exporta pe o piaţă globală a jocurilor video în plină expansiune: România poate să exporte la rândul său produse de calitate şi să profite pentru a-şi consolida locul pe această piaţă. 
Avem dezvoltatori, programatori, designeri valoroşi, pe care trebuie să-i promovăm cu fiecare ocazie – de aceea am invitat recent în România mai mulţi decidenţi europeni să-i cunoască, de aceea i-am adus la această expoziţie pentru a-şi etala produsele şi a se face mai cunoscuţi în Europa. Sigur că nu e suficient – înainte de toate e nevoie de infrastructură mai puternică, de finanţare, de suport pentru dezvoltare, dar orice formă de promovare poate atrage astfel de resurse către industria românească de profil.
Datorită expertizei în primul rând, creativitatea, inclusiv în industria jocurilor video, poate deveni marca României în Europa. Pentru asta trebuie să investim în formarea, protejarea și informarea tinerilor, utilizatorilor și personalului dispus să integreze noile tehnologii în munca zilnică”, adaugă social-democratul.

Potrivit presei de specialitate, industria de game development din România a generat anul trecut venituri estimate la 150 de milioane de dolari – ceea ce o plasează pe locul 47 în lume, însă specialiştii consideră că această performanţă nu reflectă întreg potenţialul. Cele mai mari companii active pe piaţă sunt subsidiare ale unor dezvoltatori internaţionali, dar există şi studiouri locale independente.

Evenimentul desfăşurat marţi şi miercuri la Bruxelles este găzduit de eurodeputatul social-democrat împreună cu europarlamentarul Axel Voss (Germania) şi organizat de Federaţia Europeană de Software Interactiv (ISFE), care reprezintă dezvoltatorii de jocuri video; această industrie este considerată sectorul cu cea mai rapidă creştere din industria europeană de conţinut, cheltuielile consumatorilor fiind estimate la mai mult de 20 de miliarde € în 2015.

Leave a reply