Home / REŞIŢA / Copiii din centrele de plasament din Caraș-Severin merg într-o familie de împrumut, de Paşti

Copiii din centrele de plasament din Caraș-Severin merg într-o familie de împrumut, de Paşti

REŞIŢA (MEDIAFAX) – Zece copii din trei centre de plasament din județul Caraș-Severin, cu vârste între 9 și 15 ani, vor experimenta viața de familie, de Paști, după ce mai multe cupluri au fost de acord să-i ia de sărbători acasă, încurajaţi de reprezentanţii de la Protecţia Copilului din judeţ.

Cuplurile care au dorit să ia acasă de Paști un copil din centrele de plasament au fost încurajate de reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Caraș-Severin să depună o cerere la sediul instituției, în urmă cu câteva săptămâni.

Astfel, au venit aproape 20 de solicitări, însă o parte dintre cupluri s-au răzgândit după ce au aflat că nu pot să devină o “familie de împrumut” pentru copii cu vârste mici.

Purtătorul de cuvânt al DGASPC Caraș-Severin, Mădălina Cotoc, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că acești copii se află deja în grija unui asistent maternal profesionist, astfel că își petrec sărbătorile pascale într-o familie.

“Avem zece copii, din trei centre de plasament, cu vârste între 9 și 15 ani, care vor experimenta viața de familie, de sărbătorile pascale. Cei mai mici dintre ei sunt în grija unor asistenți maternali. Au fost mai multe cereri depuse, însă unele cupluri au dorit copii cu vârste mici. De obicei, familiile care-i iau acasă pe copii păstrează legătura cu ei. Înainte de a pleca în vizită, noi le explicăm copiilor că trebuie să se întoarcă în centrul de plasament, că e ceva provizoriu”, a explicat Mădălina Cotoc.

Potrivit reprezentanților DGASPC Caraș-Severin, copiii din centrele de plasament pot fi luați acasă de Crăciun, de Paști, în weekend-uri, dar și în vacanțe, iar cei care doresc să facă acest gest trebuie să depună o cerere la sediul instituției, însoțită de copia după actul de identitate al solicitantului. După depunerea cererii, solicitanții vor primi vizita asistenților sociali care vor efectua o anchetă socială.

”Înainte ca un copil aflat în plasament să primească învoire pentru a merge la o familie, noi trebuie să fim siguri că acel copil va beneficia de confortul fizic și psihic de care are nevoie. E foarte important ca cererea să se depună din timp, pentru ca asistenții sociali să poată efectua anchetele. Încurajăm astfel de inițiative din partea membrilor comunității și pe timpul vacanțelor, când copiii nu merg la școală. Ei se bucură de fiecare dată când au ocazia să experimenteze viața de familie”, a precizat directorul DGASPC Caraș-Severin, Ana Vasile.

În prezent, DGASPC Caraș-Severin are în grijă 167 de copii. Dintre aceștia, 60% mențin legătura cu părinții sau familiile extinse, însă doar 30% sunt luați acasă de sărbători.

Pe de altă parte, Direcția pentru Protecția Copilului Timiș a renunțat, în urmă cu câțiva ani, să mai învoiască micuții din centrele de plasament pentru a merge la o familie de sărbători sau în vacanțe.

“Este trist pentru copii să vină înapoi în centrele de plasament, e un fel de abuz emoțional”, a spus purtătorul de cuvânt al DGASPC Timiș, Smaranda Marcu.

About editor editor

Check Also

Accident rutier pe DN57B

  În cursul serii trecute, Garda de Intervenție Bozovici, a intervenit de urgență în jurul …

Lasă un răspuns