Poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara au depistat, în zona de competenţă a sectoarelor PF Moraviţa şi Oraviţa, 42 cetăţeni străini din Siria,Irak şi Pakistan, care au încercat să intre ilegal în România, cu scopul de a ajunge în ţări din vestul Europei.

Nouă dintre persoanele depistate erau minori, cel mai mic fiind un bebeluș de numai 10 zile.

În cursul nopţii de 24.03.2017, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Moraviţa, judeţul Timiş, au declanşat o acţiune specifică pe linia combaterii migraţiei ilegale, în urma căreia au depistat, pe direcţia localităţii de frontieră Lăţunaş, 12 cetăţeni străini care se deplasau dinspre frontiera cu Serbia spre interiorul ţării.

În cadrul unei alte acțiuni, lucrătorii din cadrul aceluiaşi sector, în cooperare cu jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Timiş şi cu poliţişti din cadrul Poliţiei Oraşului Deta au descoperit alte 9 persoane, pe raza localităţii de frontieră Clopodia.

Cele 21 de persoane, care nu îşi justificau prezenţa în zonă, au fost conduse la sediul Poliţiei de Frontieră  pentru cercetări.

În cadrul verificărilor preliminare s-a stabilit că cei în cauză, 9 sunt cetăţeni sirieni şi 12 sunt cetăţeni irakieni, dintre care şapte bărbaţi și cinci femei cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani şi nouă minori, cu vârste cuprinse între 4 şi 16 de ani. Persoanele în cauză au declarat că au încercat să treacă ilegal frontiera din Serbia în România cu intenţia de a ajunge în ţări din vestul Europei.

Tot în cursul nopţii trecute, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Oraviţa, judeţul Caraş-Severin, au desfășurat o acţiune specifică pe linia combaterii migraţiei ilegale în zona de competenţă.

Astfel, în intervalul orar 03.00-05.50, în apropierea localităţilor de frontieră Vrani şi Comorâşte au fost depistaţi 21 cetăţeni străini, care nu îşi justificau prezenţa în zonă, aceştia fiind preluați şi transportaţi la sediul instituţiei pentru cercetări.

În cadrul verificărilor, s-a stabilit că persoanele în cauză sunt 12 cetăţeni din Siria şi 9 din Pakistan, dintre care cincisprezece bărbaţi, două femei (o femeie care a născut în urmă cu câteva zile a fost transportată la spital pentru îngrijiri de specialitate) şi patru minori (un bebeluș de numai 10 zile). Persoanele în cauză au declarat că intenţionau să ajungă într-un stat din vestul Europei.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat, la finalizare urmând a fi luate măsurile legale care se impun.

Totodată, vor fi anunţate autorităţile de frontieră sârbe, în vederea cercetării în comun a evenimentului şi punerii în aplicare a acordului de readmisie.

Leave a reply