Expoziție de prăjituri tradiționale, făcute după rețetare vechi, de Ziua Femeii la Reșița
Reșițencele au ocazia să se răsfețe de Ziua Femeii cu cele mai bune și mai rafinate prăjituri, multe dintre ele aducând aminte de gustul prăjiturilor din copilărie, acestea putând fi găsite la o expoziție cu vânzare organizată în perioada 7-9 martie de una dintre cofetăriile din Reșița.
‘Tot ceea ce am expus în această expoziție sunt prăjituri făcute după rețetarele vechi. Din păcate, aceste prăjituri nu se prea găseau înainte de 1989, însă, acum, având toată materia primă, de o calitate superioară, le fac respectând aceste rețete, ceea ce ne face să retrăim, pe mulți dintre noi, anii copilăriei. Am muncit zi și noapte, împreună cu fetele din cofetărie, fapt pentru care le mulțumesc, mai ales că au pus atâta suflet în tot ceea ce au făcut. Eu fac aceste prăjituri de peste 30 de ani, dar unele dintre ele nu le fac zilnic și, atunci, consult din nou rețetarul. De exemplu, la ‘pinguini’ nu am mai știut să montez aripile, ceea ce a făcut ca zece pinguini să fie montați în zece ore și jumătate’, a declarat marți, pentru AGERPRES, Anca Jurescu Gaiță, inițiatoarea expoziției.
Printre prăjiturile cunoscute în anii dinainte de 1989 se află și ‘Ligia’, o prăjitură foarte bună, pe bază de cremă de ciocolată și doar cu ingrediente precum unt, zahăr, ouă, fără adaosuri de alte prafuri care înlocuiesc alimentele de bază, spune Anca Jurescu Gaiță. Alte prăjituri sunt cele cunoscute sub numele de Crizanteme, Buturuga, Pere, Colierul, renumitele Indiene cu frișcă, Ruladele albe sau combinate, Buzduganul, Aricii, Puișorii, Steaua roșie, Caraiman sau Choux a la creme. Desigur, nu lipsesc din ofertă nici prăjiturile mai noi,, cum ar fi mini-tartele, tiramisu sau prăjiturile din mousse de ciocolată.
Expoziția de prăjituri, care va rămâne deschisă până pe data de 9 martie, a devenit o tradiție la Reșița, iar cei care i-au trecut pragul au fost încântați de gustul prăjiturilor de altădată.
‘Este gustul copilăriei mele. Nu am mai mâncat demult astfel de prăjituri. Acum, în cea mai mare parte, cofetarii s-au modernizat, dar aici am găsit gustul adevărat al prăjiturilor. Nici nu se merită să faci acasă prăjituri, mai ales că nu ne ajunge niciodată timpul, iar gustul de la această expoziție este chiar gustul prăjiturilor de acasă’, a spus una dintre cliente.
Expoziția cu vânzare a prăjiturilor tradiționale a fost deschisă cu ocazia Zilei Femeii, tot cu acest prilej fiind organizată și o tombolă, pentru toți clienții participanți.
AGERPRES / (AS — autor: Paula Neamțu, editor: Marius Frățilă, editor online: Irina Giurgiu)