reteta medicamentePacienții din România, prin vocea celor mai importante asociații care îî reprezintă, solicită retragerea urgentă a noii metodologii de calcul al prețurilor medicamentelor, care încalcă dreptul pacientului din România de a-i fi ocrotită sănătatea de către Stat, precum si inițierea unui proces consultativ autentic cu pacienții români. Aceștia acuză faptul că noile mecanisme de calcul al prețurilor, prevăzute prin proiectul de Hotărâre de Guvern care urmează să reglementeze scăderea prețului la medicamente, îi vor lăsa fără medicamente și le vor periclita schemele de tratament, într-un cadru în care accesul la acestea este oricum limitat.

La unison, vocea tuturor reprezentanților pacienților atrage atentia autorităților asupra gravității situației cu care România se confruntă în acest moment cu privire la accesul la tratament, determinând dispariția de pe piața românească a unui număr mare de medicamente, necesare în tratarea unor boli cronice. O metodologie de calcul al prețurilor medicamentelor viabilă, care are în vederea calitatea vieții pacientului și prelungirea acesteia, reprezintă o etapă vitală în asigurarea aceesului la tratament la standarde europene, mai ales pentru pacienții cronici.

Cele mai importante 5 alianțe de organizații de pacienți din România (Alianța Pacienților Cronici din România, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, Asociatia Transplantaților din România) prin vocea reprezentanților lor, au participat miercuri, 19 octombrie, a.c., la dezbaterea publică organizată de Ministerul Sănătății cu privire la noua metodologie de calcul a preturilor medicamentelor.

Timp alocat: 3 minute, pentru a discuta de chestiuni de viață și de moarte pentru pacienții cronici si familiile lor. Realitatea celor 3 minute alocate pentru a ne apăra dreptul la viață, prin acces la tratament, ne-a pus în imposibilitatea susținerii tuturor argumentelor în favoarea pacienților și nevoilor lor.

Alianțele de organizații de pacienți din România solicită retragerea urgentă a acestei propuneri de metodologii de calcul a prețurilor și inițierea unui proces consultativ autentic cu pacientii români, care sunt categoria cea mai afectată de noua modalitate de calcul al prețurilor.

De ce NU susținem această metodologie de calcul al prețurilor ?

Pentru că toate reducerile de prețuri la medicamente de până acum au dus la retragerea a peste 1.500 de medicamente din farmacii.

Pentru că medicamentele sunt reexportate și nu se găsesc în farmaciile din România.

Considerăm că astfel:

Prin restricționarea accesului la tratament ne este încălcat dreptul la ocrotirea sănătății, care este garantat prin Constituție se iau decizii în numele nostru fără a fi întrebați care sunt nevoile noastre și fără a se ține cont de nevoile noastre reale

Declarațiile privind drepturile și libertățile noastre de cetățeni continuă să fie vorbe goale, fără un fond real.

Speranța de viață în România este de 59 de ani, cea mai scăzută din Europa și se datorează politicilor greșite de sănătate de până acum, pe care observăm că actualul guvern continuă să le promoveze, iar pacienților nu li se oferă nicio solutie atunci când ajung în farmacie sau în spital și li se spune că tratamentul de care depinde viața lor nu există, datorită politicii sanitare aprobată și aplicată de către guvernanți.

La final de dezbatere am constatat, însă, că demersul nostru nu a fost înțeles și că în continuare este ignorată disperarea unor oameni pentru care 3 minute nu ajung pentru a pleda pentru viața lor.

Pentru pacienții din România, accesul la tratament și menținerea schemelor de tratament sunt vitale și nu suportă modificări, de aceea solicităm retragerea urgentă a acestei propuneri de metodologie de calcul a prețurilor și discutarea celor mai bune soluții cu pacienții, care sunt categoria cea mai afectată de această propunere de Hotărâre de Guvern privind modalitatea de calcul al prețurilor medicamentelor de uz uman.

Cezar Irimia — Alianța Pacienților Cronici din România

Radu Gănescu — Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România

Vasile Barbu — Asociația Națională pentru Protecția Pacienților

Rozalina Lăpădatu — Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune

Gheorghe Tache — Asociația Transplantaților din România

Leave a reply