Preşedintele Slovaciei la Oradea: Mulţumesc tuturor celor care sprijină comunitatea slovacă să se exprime în limba maternă
Preşedintele Republicii Slovace, Andrej Kiska, a mulţumit marţi, de la Oradea, Guvernului, Parlamentului şi preşedintelui României pentru sprijinul pe care îl acordă comunităţii slovace din ţara noastră, dar şi tuturor celor care ajută respectiva comunitate să se exprime în limba maternă.
”Mă bucur să văd că comunitatea slovacă are o zonă în care să se poată dezvolta şi se simte bine. Comunitatea slovacă din această zonă este o punte de legătură între Slovacia şi România şi întăreşte legăturile între aceste două state. Mulţumesc preoţilor, cadrelor didactice, tuturor celor care sprijină activitatea comunităţii slovace din România ca slovacii să se poată exprima în continuare în limba maternă. Cu tradiţiile şi tot ce înseamnă activităţi culturale. Mulţumesc Guvernului României, Parlamentului, preşedintelui României pentru sprijinul pe care îl acordă comunităţii slovace din România”, a declarat preşedintele Republicii Slovace, Andrej Kiska, conform traducerii deputatului Adrian Merka.
Preşedintele Slovaciei, însoţit de o delegaţie, a ajuns marţi, pe calea aerului, la Oradea, invitat fiind de comunitatea slovacă din judeţul Bihor. Este o a doua astfel de vizită prezidenţială în acest judeţ după cea din 2009 când, în luna octombrie, a ajuns la Şinteu preşedintele Slovaciei de atunci, Ivan Gasparovici. Împreună cu Andrej Kiska s-au aflat la Oradea ambasadorul Slovaciei, Jan Gabor, vicepremierul Vasile Dâncu şi alte oficialităţi.
Primit cu pâine şi sare de o pereche de tineri slovaci în costume populare, preşedintele Slovaciei a avut o scurtă întâlnire, la sediul Uniunii Democrate a Slovacilor şi Cehilor din România (UDSCR), filiala Bihor-Sălaj-Satu Mare, cu conducerea UDSCR, reprezentată de preşedintele uniunii, deputatul Adrian Merka, şi de cel al filialei Bihor-Sălaj-Satu Mare a acesteia, Francisc Merka. Oaspeţii au fost întâmpinaţi de apropae 40 de reprezentanţi ai comunităţii slovace şi mai multe oficialităţi judeţene: prefectul Claudiu Pop, preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, viceprimarul Oradei, Mircea Mălan.
În numele comunităţii slovace au vorbit, doar în limba slovacă, pentru a se încadra în programul scurt al delegaţiei, preotul Rolnik Martin, din Făgetu, judeţul Sălaj, inspectorul şcolar pentru minoritatea slovacă – profesorul Alexandru Mlinarcik şi preşedintele UDSCR Bihor-Sălaj-Satu Mare, Francisc Merka.
”Suntem zece preoţi de etnie slovacă în dioceza noastră, dar cetăţeni români, şi că ne bucură faptul că în episcopatul slovac există un episcop care are datoria să se mai uite şi la pastoraţia slovacilor din străinătate. Atâta tot am vrut să-i transmit”, a declarat, pentru AGERPRES, preotul Rolnik.
Profesorul Mlinarcik a prezentat, în câteva cuvinte, starea învăţământului în limba slovacă, o situaţie care este ”destul de îngrijorătoare”.
”Din păcate, situaţia elevilor şi a profesorilor noştri este din ce în ce mai regretabilă, deoarece ne scade numărul lor şi suntem nevoiţi să închidem unele şcoli. Cu toate acestea, noi încercăm să rezistăm. Avem în jur de 320 de elevi care învaţă în limba slovacă şi vreo 50 care învaţă numai limba slovacă la cererea părinţilor. Avem Liceul teoretic din Budoi, comuna Popeşti, avem două şcoli cu clasele I-VIII la Şinteu şi Şerani şi alte patru şcoli I-IV”, a precizat profesorul, pentru AGERPRES.
Francisc Merka a vorbit în numele UDSCR filiala Bihor-Sălaj-Satu Mare, care are cea mai numeroasă populaţie din cele patru filiale din ţară, 3.200 de membri, celelalte fiind Nădlac-Arad, Timişul şi zona cehă Banatul de sud-Caraş Severin.
”În total 17.000 de slovaci, din 50.000 câţi au fost. Peste 50 de ani se va scrie că aici au trăit slovacii. Asta e istoria. Populaţia scade foarte repede şi mult. Printre cele mai importante cauze este lipsa locurilor de muncă, toţi tinerii care studiază în străinătate, cu burse de la statul slovac, nu se mai întorc. Şi rămân în Cehia, în Slovacia, alţii în Canada, Suedia ş.a. Este un aspect benefic faptul că şi tinerii săraci pot astfel să facă studii superioare. Azi însă avem o mare mândrie că pentru a doua oară vine un preşedinte al Slovaciei în România. La invitaţia Uniunii a venit. Obligaţiile noastre se referă la tot ce putem face ca să ne păstrăm tradiţiile, cultura, limba şi identitatea noastră. Noi nu suntem partid politic, ci suntem uniune culturală. Avem 180 de activităţi culturale din februarie până în decembrie, cu fonduri atât de la guvernul nostru, cât şi de la guvernul slovac”, a spus, pentru AGERPRES, Francisc Merka.