Home / BĂILE HERCULANE / Fanfarele din Răcăjdia şi Mercina au cântat în Piaţa Victoriei

Fanfarele din Răcăjdia şi Mercina au cântat în Piaţa Victoriei

Fanfara din RacajdiaSute de timişoreni şi foarte mulţi copii au fost captivaţi, duminică, de parada formaţiilor de fanfară în Piaţa Victoriei din Timişoara, care a precedat Festivalul Fanfarelor care se desfăşoară în această după amiază în incinta unui mall.

În uniforme militare de paradă sau în straie populare, protagoniştii au fost întâmpinaţi la intrarea în Piaţa Operei cu aplauze de către public.

‘Suntem la cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Fanfarelor, manifestare care a intrat în conştiinţa timişorenilor. Continuăm să organizăm evenimentul în fiecare an, pentru că există un public destul de numeros care iubeşte muzica de fanfară şi aşteaptă parada. Sunt doar opt formaţii prezente, trebuia să fie mai multe, dar sunt în turnee în străinătate’, a declarat duminică pentru AGERPRES Cornel Bogdan, purtător de cuvânt al Centrului pentru Artă şi Cultură Timiş, organizatorul festivalului.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, în Parcul Central din Timişoara exista un foişor în care cânta Fanfara Militară, mai ales duminica, după slujbă.

‘Din păcate, în 1967 chioşcul în care cânta Fanfara militară a fost desfiinţat, o dată cu acesta dispărând şi concertele duminicale. În ianuarie 2006, când a fost desfiinţată Brigada Decebal din Garnizoana Timişoara, Fanfara Militară Timişoara a fost obligată să-şi întrerupă activitatea, deoarece nu mai avea finanţare. Instrumentele au fost trimise la Bucureşti, reparate şi, probabil, vândute. Ultimul dirijor al Fanfarei a fost Marcel Antohi’, declara în urmă cu câţiva ani pentru AGERPRES consilierul local Simion Moşiu, membru în Comisia pentru Cultură a Consiliului Local Timişoara.

Festivalul Fanfarelor are loc în ultima duminică din luna septembrie, ediţia din acest an reunind Fanfara Garnizoanei Militare Timişoara, Fanfara ‘Pro Amicitia’ din Timişoara, Fanfara Populară din Grebenaţ (Serbia), Fanfarele din Mercina şi Răcăşdia (Caraş-Severin), Fanfara din Recaş, Fanfara din Giroc şi Fanfara ‘Betel’ din Timişoara.

Invitatul special al festivalului este Big Band Timişoara, formaţie condusă de dirijorul Franz Hoffner. AGERPRES/(autor: Otilia Halunga, editor: Mihai Simionescu)

FOLOSIREA ACESTEI ŞTIRI ÎN MEDIUL ONLINE IMPLICĂ CITAREA SURSEI CU LINK SPRE www.agerpres.ro

About cristian.frant

Check Also

A.C.S. Golden Kids Bocșa la prima victorie în campionat!

Asociația Club Sportiv Golden Kids Bocșa a început campionatul național de junioare III (fete născute …

Lasă un răspuns