dunareaZeci de tineri din România şi din Serbia s-au aflat până duminică la Berzasca, unde au participat la un seminar de instruire pentru ghizi de montain bike, acţiune derulată printr-un proiect transfrontalier intitulat „Poteci pentru Ciclismul Montan în Regiunea Banat”.

„Ne-am aflat, timp de câteva zile, la cea de-a doua întâlnire de formare de mountain bike. Sunt copii, tineri din România şi Serbia. Prima întâlnire am avut-o la Golubăţ, în Serbia. Toate aceste acţiuni fac parte dintr-un proiect implementat de Asociaţia Bike Attack, împreună cu cele două Primării, din Berzasca şi Golubăţ. Proiectul are rolul de a promova Clisura Dunării pentru mountain bike şi are mai multe componente, una dintre ele fiind de formare de ghizi pentru mountain bike. Noi sperăm ca dintre aceşti tineri frumoşi, unii, foarte interesaţi de acest domeniu, să îşi deschidă afaceri proprii. În ţările civilizate este o industrie grozavă, care generează venituri importante comunităţilor locale. De altfel, pe termen lung, acesta este şi planul nostru”, a declarat Cătălin Gavrilă, expert în cadrul Asociaţiei Bike Attack din Reşiţa.

Pe termen scurt se doreşte ca aceşti tineri să înveţe multe lucruri utile, educative, să lucreze cu GPS, să aleagă mersul pe bicicletă la munte, să socializeze cu uşurinţă, să ştie să-şi expună cultura ţării şi a zonei din care fac parte, să înveţe că nu sunt diferiţi, ci absolut egali, dar să se şi distreze.

Iniţiativa şi derularea proiectului ‘Poteci pentru Ciclismul Montan în Regiunea Banat’ aparţin Asociaţiei Bike Attack din Reşiţa şi celor două primării, din Caraş-Severin şi Serbia, în vederea promovării Clisurii Dunării prin cicloturism.

„Pentru aceasta, în luna iunie vor avea loc alte două întâlniri, de o parte şi alta a Dunării, prilej cu care vom trasa anumite trasee pentru mountain bike. Felul în care vom face acest lucru şi toate facilităţile care se creează pe aceste trasee vor fi după anumite reguli rezultate din experienţa noastră de până acum. Informaţiile primite de către tineri pe parcursul unui an sunt convins că vor prinde mai bine şi vor avea un impact important şi asupra tinerilor, şi asupra comunităţilor locale’, a precizat Cătălin Gavrilă.

Tot cu această ocazie, vor avea loc o serie de festivaluri pentru promovarea tradiţiilor locale din ambele ţări. În luna august se vor colecta datele şi se va tipări un ghid mountain bike, în trei limbi, care să îi ajute pe cei interesaţi să cunoască mai bine traseele şi bogăţiile oferite de această zonă. De asemenea, în septembrie se va desfăşura Maratonul Mountain Bike, iar în octombrie este prevăzută finalizarea proiectului, care are o valoare totală de peste 260.000 euro. AGERPRES/(AS – autor: Paula Neamţu, editor: Florin Marin) www.agerpres.ro

Leave a reply