Home / Arad / ALERTĂ! Unităţi de producţie alimentară cu mucegai descoperite de DSV în Caraş-Severin

ALERTĂ! Unităţi de producţie alimentară cu mucegai descoperite de DSV în Caraş-Severin

perchezitii dna la dsvsa csÎn cursul lunii decembrie a anului 2015, Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și cea a municipiului București au desfășurat activități de control în unitățile din industria agroalimentară.

Unitățile din industria agroalimentară controlate desfășoară activități în domenii diverse, precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii și produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare și alcoolice, unități de depozitare pentru produse alimentare, semințe, legume și fructe.

Controlul unităților a vizat în principal aspecte privind calitatea spațiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate, precum și cele de depozitare a materiilor prime și a produselor finite, controlul dăunătorilor, evidența documentelor și a informațiilor privind sistemul HACCP, condițiile de igienă și de funcționare a unităților.

În unitățile din industria agroalimentară s-au efectuat 6.985 controale, fiind acordate 165 de amenzi, în valoare de 317.800 de lei și 136 avertismente.

Sancțiunile au fost aplicate pentru neconformitățile constatate, dintre care menționăm:

neconformități privind respectarea regulilor de igienă (depozitare, pereți, tavan, spații, proces verbal pentru dezinfecție, dezinsecție și deratizare (DDD), ustensile, utilaje, autocontrol, manipulare, iluminat, vestiar, grup sanitar, rafturi, navete, flux, mucegai, dospitoare, substanțe dezinfectante);

neconformități privind documentarea și implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP (monitorizare, proceduri HACCP, implementare);

neconformități legate de produse (etichetare, buletine analiză);

neconformități documentare (documente, trasabilitate)

neconformități privind personalul (echipament protecție, carnete sănătate)

altele (lipsă înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, comercializare în spații neaprobate sau autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor etc.).

Pentru neconformitățile constatate au fost acordate amenzi în următoarele județe:

Arad, 4.600 lei — igienă necorespunzătoare;

 

Caraș-Severin, 1.200 lei — mucegai în spațiul de producție, panacoade deteriorate;

 

Timiș, 2.000 le — nerespectarea condițiilor de depozitare a alimentelor;

 

De asemenea în cadrul controalelor în unitățile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor, urmărindu-se prezența și încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanților, aditivilor și substanțelor interzise precum și teste de sanitație necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.

About cristian.frant

Check Also

Călin Cheregi este antrenorul interimar al Reşiţei. Cristian Bobar: „Sunt foarte multe propuneri de antrenori, sper să luăm decizia cea mai bună”

După despărţirea de Alexandru Pelici, conducerea clubului CSM Reşiţa a decis să meargă pe mâna …

Lasă un răspuns