Ioan Sabo vizita UCM Resita (90)Ministerul Finantelor Publice prin Comisia Natională de Prognoză realizează trimestrial o analiză conjuncturală în sectorul industrial prin care pot fi elaborate prognoze pe termen scurt.

Productia industrială estimează o creștere de 3% prin majorarea cu 4,6% a cifrei de afaceri (CA) în 2015 fată de 2014. Pe baza evoluției positive a producției industriale și a CA, se așteaptă ca stocurile de produse finite să rămână aproximativ aceleași in 2016 fată de 2014. Numărul mediu de angajați se estimează că se va majora cu 2,2% în acest an, în timp ce productivitatea muncii în industrie poate creste cu 0,8% fața de 2015.

Fată de 2014, în 2015 creșterea producției industriale a crescut în principal prin majorarea cererii. Structura producției industriale remarcă următoarele situații:

  • Ramuri care își vor continua trendul ascendent: fabricarea de produse din minerale nemetalice, fabricarea de produse din tutun, alte activitați extractive, fabricarea autovehicule de transport rutier, fabricarea calculatoarelor

  • Ramuri pentru care se așteaptă o reducere: activități din servicii anexe extracției, fabricarea de utilaje și echipamente, fabricarea de produse textile

  • Ramuri care vor avea evoluții negative: fabricarea substanțelor și a produselor chimice, fabricarea produselor de cocserie

De remarcat este raportul dintre ponderea CA de pe piața externă și cea de pe piața internă. De exemplu, ramura industrială fabricarea produselor din tutun în perioada 2010-2012 ponderea CA interne era de 75%, ajungând la 37% în acest an. Concluzionăm că influența creșterii producției cu aproximativ 20% în primele 9 luni ale 2015 s-a manifestat pe componenta externă a CA. Cele mai importante creșteri ale CA în 2015 față de 2014 s-au remarcat la fabricarea calculatoarelor, fabricarea produselor din tutun, fabricarea altor mijloace de transport și alte activități extractive. Scăderi ale CA în industrie au fost înregistrate în aceeași perioadă în ramura extracția cărbunelui și tabăcirea pieilor.

Ramuri ale industriei care au înregistrat creșteri ale CA pentru piața externă în 2015 fată de 2014 sunt fabricarea băuturilor, fabricarea produselor farmaceutice de bază, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea substanțelor și produselor chimice.

În ceea ce privește gradul de utilizare a capacităților de producție, agenții economici estimează pentru ultimul trimestru al 2015 un nivel de 78%.

Începând cu timestrul trei al anului 2014, numărul mediu de salariați a depășit nivelul de 1,3 mil persoane. Se asteaptă ca la nivelul lui 2015 numarul mediu de salariați să se fi majorat cu 2,2% față de 2014, iar productivitatea muncii să crească cu 0,8%.

Costul unitar real cu forța de muncă în industria a crescut. Se asteaptă o majorare de 8,5% la nivelul anului 2015 fața de 2014. În ceea ce privește prețul producției industriale se estimează o scadere de 2,59% septembrie față de iunie 2015, componenta externă fiind de 3,21% în timp ce prețurile de producție pe piața internă au scăzut cu 2,29%.

Se observă o creștere de 1,1 a volumului creditelor acordate agenților economici în trimestrul patru din 2015 față de trimestrul anterior. Ponderea creditelor restante în total credite este în scădere ceea ce poate fi o consecință a înbunătățirii situației financiare a agenților economici.

Lucrarea de analiză a evoluției sectorului industrial va fi finalizată si transmisă până în luna martie 2016.

Leave a reply