“Nu e nimic acoperit care nu va fi descoperit, nici ascuns care va fi cunoscut. De aceea, orice ați spus la întuneric, va fi auzit la lumină și orice ați grait la ureche, în odăițe, va fi vestit de pe acoperișul caselor.” Cartea Cărților
Prin Dosarul 5941/115/2013 Tribunalul Caras Severin emite Sentința penală 130/12.12.2013 rămasă definitivă prin Decizia penala nr. 47/A/10.02.2014 pronunțată la Curtea de Apel Timișoara. În aceasta cauză penală, rămasă definitivă, pedeapsa stabilită a fost de condamnare la 1 an si 4 luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru infracțiunea de trafic de influentă pentru Inculpatul Verindeanu Pavel, primar al Comunei Prigor.
Având toate “diplomele” de infractor la zi, Ordinul Prefectului 117/14.02.2014 constată încetarea de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului de primar pentru domnul Verindeanu Pavel.
Doamna Judecător Telbis Luminiţa, cercetată acum de ANI pentru avere nejustificată, este cea care anuleaza ordinul de prefect si il repune in calitatea de primar condamnat pe domnul Pavel Verindeanu, motivând că Legea 393/2004 privind statutul aleșilor locali “calitatea de primar încetează de drept înaintea de expirarea duratei normale a mandatului când are loc condamnarea acestuia prin hotarâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate.”
Pe scurt, în opinia doamnei judecător, condamnarea cu suspendare nu înseamnă condamnarea cu pedeapsă privativă de libertate, așa că primarul infractor se poate întoarce la muncă in folosul cetățenilor împotriva cărora tocmai a luat spagă în flagrant.
Decizia Înaltei Curți de Casație si Justiție nr. 18 din 08.06.2015 dă o rezolvare de principiu a chestiunii de drept și stabilește că o condamnare e o condamnare și toți primarii aflați în această situație trebuie demiși.
Așa se și întâmplă în afara cazului domnului primar Verindeanu Pavel care beneficiază de principiul lucrului deja judecat, de doamna judecător.
Cu ajutotul doamnei judecător avem un precedent cu un primar condamnat reîntors la primărie datorita ordinului de prefect anulat in instanta de judecată, peste care ÎCCJ precizeaza contrariul.
Multumim doamnei Judecător!
Intrebarea corecta este daca Prefectul va emite un nou ordin de incetare a mandatului de primar sau nu?
Dacă-l emite, în baza cărui temei legal?
Dacă nu-l emite, de ce nu?