Retinere DNA primar Mihai Stepanescu Resita (1)Acesta ar fi anunţat că demisionează, atât din funcţia de primar cât şi din cea de preşedinte al PSD Reşiţa

Patronul de la Elis Pavaje Sebeş este cel care i-a dat mita primarului Mihai Stepanescu, pentru a primi lucrări de pavazare a municipiului Reşiţa. Firma acestuia avea deja un contract în derulare, de aproape 600.000 de lei, aşa că patronul şi primarul s-au înţeles pentru o mită de 58.000 de lei. Cum primarul Mihai Stepanescu era foarte atent şi se ferea mereu de înscenări, acesta a stabilit că banii îi vor fi trimişi în vila sa din Timişoara, prin jurista firmei. Primele două plicuri, în care se pare că erau câte 10.000 de lei, nu au pus probleme femeii, dar al treilea, cu 28.000 de lei, a făcut-o să descopere că, de fapt, plicurile erau cu mită, fapt ce a detonat acest dosar, s-a trecut la înregistrări şi denunţuri, culminând cu descinderile de la Primăria Reşiţa.
„Inculpatul Stepănescu Mihai, a primit de la omul de afaceri, suma totală de 52.000 lei pentru atribuirea unui contract de proiectare şi execuţie lucrări, precum şi 20.000 lei, ca parte a sumei totale de 10.000 euro, pretinse în avans pentru viitoare lucrări. De asemenea, inculpatul Stepănescu Mihai a mai pretins persoanei respective remiterea unor materiale pentru pavaj şi efectuarea lucrărilor de montare pavaj în curtea unui imobil aflat în proprietatea sa. Valoarea totală a materialelor şi lucrărilor pretinse în avans, cu titlu de foloase injuste, de inculpatul Stepănescu Mihai, pentru acordarea discreţionară a unor viitoare contracte în municipiul Reşiţa, a fost de 214.954 lei. În cauză, se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane”. Cel mai probabil este vorba despre angajaţii Primăriei Reşiţa, care au şi dat declaraţii la DNA, Titiana Cătană, Sava Giuricici şi Iuliana Chera.
Potrivit celor de la Press Alert „Stepanescu a anunţat că, practic, prin recunoaşterea faptelor imaginea sa publică este compromisă aşa că va demisiona cât mai repede din funcţia de primar al Reşiţei şi din cea de preşedinte executiv al PSD Caraş Severin. Plecarea din fruntea primăriei ar putea constitui un argument important pentru apărare în încercarea de a obţine arest la domiciliu pentru Stepanescu. Acesta va fi dus astăzi, la Tribunalul Timiş, cu propunere de arestare preventivă”.

Reşiţenii sunt foarte nemulţumiţi şi spun că aceste pavaje nu erau necesare, că ar fi fost o acţiune doar penru a justifica luarea de mită de cei de la Primărie, aşa cum sunt nemulţumiţi de o acţiune similară, prin care s-au schimbat dalele din tot centrul civic al Reşiţei, cu firma omului de afaceri Gheorghe Filipescu, lucrare care este mult mai proastă decât cea schimbată şi care a costat foarte mult. Lucrarea cu pricina s-a făcut pe vremea antecesorului primarului Mihai Stepanescu, Liviu Spătaru care, la această oră, este în Penitenciar după ce a fost condamnat definitiv pentru corupţie într-un dosar instrumentat de DNA, Mihai Stepanescu fiind al doilea primar care are dosar de corupţie.

Retinere DNA primar Mihai Stepanescu Resita (3)Într-un alt material publicat câteva luni în urmă, România Curată semnaliza deja multele nereguli din declaraţiile de avere ale edilului (http://www.romaniacurata.ro/averi-si-conflicte-de-interese-publicam-banii-casele-masinile-si-firmele-alesilor-astazi-regiunea-vest/). Primarul Reșiței, Mihai Stepanescu, „Mândria Reșițenilor“, e întreținut de tatăl său, unchi și veri…

Primarul PSD al Reșiței o duce mai bine decât în urmă cu un an. Deși a rămas cu aceeași casă cu curte mare, de peste 2.000 mp, cu mașina Volkswagen și o Dacie Logan pe numele soției, cu un credit în valoare de 65.000 lei și, deși soția sa a contractat un împrumut de 47.000 lei de la propria firmă, DAKLIN VEST SRL (în realitate, din dialogul cu primarul Reșiței, acest împrumut de fapt ar fi o returnare de împrumut, notată eronat în declarația de avere), per total familia Stepanescu a ieșit bine.


Astfel, leafa lui Mihai Stepanescu primită de la Primărie a crescut de la 49.471 în 2013 la 62.292 lei în 2014. În paralel Stepnescu a câștigat și 16.400 lei în calitatea sa de membru în Comitetul Regiunilor și în diferite comisii de specialitate. Leafa soției sale, una modică, a rămas constantă în 2014, dacă o raportăm la 2013, fiind de 8.892 lei. La fel și veniturile din agricultură ale membrilor familiei lărgite. Ianoș Stepanescu și Maria Macinic au obținut din activități agricole 162.000 lei în fiecare din ultimii doi ani. Diferența semnificativă o face nevasta sa, Sorina Maria, care în martie 2015 apare la capitolul VENITURI din declarația de avere a edilului, cu suma de 108.000 lei și precizarea aport în firma familiei cu sală de fitness, saună și solare, Daklin Vest SRL.

Dacă primarul Reșiței și-a completat corect câmpurile din declarația de avere și nu a confundat secțiunea de împrumuturi/plasamente, cu cea de venituri, atunci rezultă că la Reșița viața nu e chiar atât de grea. Astfel, soții au obținut în ultimul an 195.000 lei venituri la care se adaugă cei 162.500 din agricultură, obținute de rudele lor și pe care membrii familiei sale, fermieri din generație în generație, îi dau anual edilului. În varianta mai săracă, cuplul Stepanescu a trăit cu un venit lunar mediu de 16.000 lei. Dacă adunăm și suma de 162.500 lei, atunci deja venitul lor e aproape dublu. Cel mai probabil există câteva erori de redactare a declarațiilor de avere ale domnului primar, în care a confundat plasamentele cu returnările de împrumuturi în firma.

Leave a reply