Salariaţii Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa se află, timp de două zile, în grevă japoneză, din cauza faptului că nu şi-au mai primit salariile de două luni.
„Sindicatul FIRES din Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa, care în prezent numără 111 membri, din 172 de salariaţi, solicită plata drepturilor salariale restante, care nu au fost achitate în ultimele două luni, cu toate că activitatea s-a desfăşurat normal. Avem 172 de oameni care de două luni nu au fost plătiţi. Asupra cauzei acestei lipse de finanţare se poate dezbate foarte mult şi se pot oferi multiple explicaţii. Cunoaştem subfinanţarea din învăţământ, care nu a atins niciodată pragul promis de toate partidele aflate la guvernare, adică 6% din PIB pentru educaţie. La începutul acestui an calendaristic s-a alocat pentru student echivalent costuri de 1.800 lei, în condiţiile în care cheltuielile sunt de 3.419 lei, la Universitatea ‘Eftimie Murgu’ din Reşiţa, ceea ce era clar că, la şapte luni, finanţarea s-a terminat. Pe lângă universitatea din Reşiţa, în aceeaşi situaţie se află încă nouă universităţi din ţară, care sunt finanţate de minister, într-un sistem similar. În ultimii doi ani, am fost ajutaţi din Fondul de dezvoltare instituţională, care acum, dintr-o dată, este închis pentru universitatea din Reşiţa’, a declarat lect. univ. Cristian Rudolf, preşedintele Sindicatului FIRES din universitatea reşiţeană.
Dascălii universitari au ţinut marţi cursurile, dar au purtat pe braţ o panglică albă în semn de protest.
Dacă marţi şi miercuri sindicaliştii au decis să intre în grevă japoneză, pentru joi, 22 octombrie, între orele 12,00 şi 14,00, este anunţată o grevă de avertisment. După epuizarea acestor mijloace legale, vor fi întreprinse demersurile pentru declanşarea grevei generale, care va dura până la soluţionarea cerinţelor sindicaliştilor, adică pe termen nelimitat, ceea ce ar putea duce la îngheţarea anului universitar, potrivit sindicaliştilor.
Rectorul Universităţii Eftimie Murgu, prof. univ. dr. Doina Frunzăverde, spune că singurul care poate asigura plata salariilor este Ministerul Educaţiei, deoarece universitatea reşiţeană a cheltuit toate fondurile alocate.
„Din păcate, soluţia nu este în acest moment la noi, la conducerea universităţii, pentru că nu avem fondurile necesare pentru a putea face plata salariilor. Dacă am fi avut aceste fonduri, cu siguranţă că am fi plătit salariile. Soluţia se află la Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, aşa cum s-a aflat în ultimii doi ani. De fiecare dată, Ministerul Educaţiei a găsit soluţiile pentru a susţine universităţile regionale, îndeosebi pe cele mici. Finanţarea de bază, aşa cum este ea alocată în prezent, pe metodologia care a fost aplicată şi în acest an, nu ne permite nouă (şi mai sunt şi alte universităţi în aceeaşi situaţie) să ne acoperim, integral, costurile pentru şcolarizarea studenţilor. Ministerul a găsit, însă, soluţii pentru a susţine aceste universităţi şi în anul 2013, şi în 2014, fapt pentru care sperăm că şi de această dată problema va fi rezolvată, care ar fi ultima oară, deoarece universitatea din Reşiţa încearcă fuzionarea prin absorbţie cu Universitatea de Vest din Timişoara”, a afirmat Doina Frunzăverde.
La Universitatea ‘Eftimie Murgu’ din Reşiţa sunt înmatriculaţi 1.619 studenţi, din care 150 din Republica Serbia şi Republica Moldova.
Comunicatul sindicatului aici.