zimbrii 4În săptămâna Școala altfel, WWF implementează metode de Educație pentru Dezvoltare Durabilă în școli din 10 județe

WWF-România susține școlile și profesorii pentru conectarea elevilor cu natura, promovarea unui stil de viață durabil și a cetățeniei active, în cadrul săptămânii ‘Școala Altfel — Să știi mai multe, să fii mai bun’. WWF și partenerii săi le pun la dispoziție școlilor din întreaga țară materiale online gratuite, utile pentru organizarea activităților de educație non-formală cu subiectul conservării naturii. Cât despre echipa WWF, va fi prezentă în comunități din mai multe județe în care organizația derulează proiecte de conservare.

Ce înseamnă Educație pentru Dezvoltare Durabilă ?

La nivel global misiunea WWF constă în obținerea unui impact pe termen lung în conservarea naturii și educația este una dintre prioritățile strategice ale organizației. Abordarea WWF în domeniul educației este una pe termen lung, de aceea inițiativele noastre pun accent pe dezvoltarea unor materiale educative ce pot fi folosite anual, oriunde în țară, gratuit (de exemplu, Cartea Mării Negre și altele, disponibile pe site-ul WWF), dar mai ales pe implicarea și formarea profesorilor, cei care au un rol esențial în dezvoltarea generațiilor de elevi în armonie cu natura.

‘Școala altfel’ le oferă profesorilor și elevilor un cadru pentru a experimenta metode alternative de învățare. În plus, devine posibilă apropierea, la propriu, de natură, atât de importantă atunci când ne propunem să creăm un nivel ridicat de înțelegere și sensibilizare legat de sustenabilitate. Această săptămână a educației non-fornale este un context ideal pentru a lucra cu materialele pe care le dezvoltăm pentru școli, pentru a testa noi metode sau pentru a ne cunoaște personal, în cazul în care reprezentanții WWF ajung printre elevi. Le urăm mult succes profesorilor și elevilor care au acceptat frumoasa provocare a acestei săptămâni și îi încurajam să fie cât mai ‘altfel’ și mai aproape de natură pe parcursul întregului an !’ declară Cătălina Murariu, coordonatoarea departamentului Educație pentru Dezvoltare Durabilă la WWF.

Unde găsiți membrii echipei WWF în săptămâna Școala altfel ?

Caraș Severin, Hunedoara, Mehedinți

Echipa WWF de la filiala Reșita împreună cu echipa de educație au fost prezenți în cinci licee din Banatul Montan, pentru a da startul proiectului ‘Tineri activi pentru protejarea naturii sălbatice’. Au avut loc întâlniri cu elevi și profesori din Reșița, Anina, Lupeni, Orșova și Băile Herculane, unde s-a povestit despre natură sălbatică și despre modul în care se pot implica elevii în Cluburi dedicate naturii, în anul școlar viitor. Mai multe despre acest proiect puteți afla de aici.

La Armeniș, ‘Măgura zimbrilor’, a avut loc miercuri o oră despre natură sălbatică în care voluntarii WWF au ajutat elevii Școlii Gimnaziale Armeniș să înțeleagă procesele naturale înlesnite de prezența zimbrului în Munții Țarcu. Apoi, copiii alături de profesori și rangerii WWF au realizat, în echipe, câte o sculptură, un desen sau instalație care va ilustra lanțul trofic reîntregit de prezența celui mai mare mamifer erbivor din Europa. Aceste lucrări ce vor fi prezentate publicului larg la evenimentul de eliberare a zimbrilor ce va avea loc anul acesta.

Leave a reply