Home / Banat / Exercițiu comun româno-sârb pentru limitarea efectelor produse de situațiile de urgență din zona transfrontalieră

Exercițiu comun româno-sârb pentru limitarea efectelor produse de situațiile de urgență din zona transfrontalieră

pompieriInspectoratul pentru Situații de Urgență ‘Drobeta’ al județului Mehedinți a organizat un exercițiu internațional de intervenție, în cazul producerii unor situații de urgență pe fluviul Dunărea.

Exercițiul, ce s-a desfășurat în zona plajei Drobeta, la ieșire din municipiul Dr.Tr.Severin, constând în organizarea și desfășurarea intervenției comune cu forțe și mijloace aparținând Inspectoratului pentru Situați de Urgență (ISU) ‘Drobeta’ și Departamentului de pompieri Bor din Republica Serbia, pentru limitarea efectelor unor situații de urgență produse pe teritoriul celor două state.

Activitatea a cuprins cooperarea structurilor pentru situații de urgență româno-sârbe, pentru gestionarea unor misiuni de căutare și salvare a persoanelor, asistență medicală de urgență și transportare la spital, de depoluare a apei, dar și de stingere a incendiilor izbucnite atât la o navă de pasageri, cât și vegetație uscată și fond forestier.

Scopul acestei activități este de dezvoltare și perfecționare a deprinderilor de lucru, de verificare a viabilității procedurilor de intervenție comună, precum și de antrenare a personalului din structurile operative (comandă și intervenție) ale partenerilor.

Prin derularea acestui exercițiu comun s-a aveut în vedere îmbunătățirea reacției de răspuns a structurilor implicate în gestionarea situațiilor de urgență, cu implicarea resurselor umane necesare desfășurării unui astfel de eveniment, precum și a logisticii necesare. Bugetul alocat pentru acest exercițiu este de 5.750,00 Euro.

Exercițiul comun româno-sârb reprezintă ultima etapă a proiectului ‘Joint management of emergency situations in the cross-border area Romania-Republic of Serbia’, destinată punerii în practică și testării Procedurilor comune de intervenție și reglementare a cooperării bilaterale transfrontaliere în situații de urgență și operațiuni de răspuns la dezastre.

ISU ‘Drobeta’ deține calitatea de lider de proiect și alături de cei doi parteneri, Ministerul de Interne din Republica Serbia și Inspectoratul pentru Situații de Urgență ‘Semenic’ al județului Caraș-Severin, urmărește crearea unui sistem comun integrat de monitorizare și limitare a efectelor dezastrelor cu caracter transfrontalier și reglementarea sprijinului reciproc în răspunsul la situații de urgență și la urgențe medicale.

Proiectul ‘Joint management of emergency situations in the cross-border area Romania-Republic of Serbia’ este finanțat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România — Republica Serbia 2007 — 2013, Axa prioritară 2—Mediu și pregătirea pentru situații de urgență. Măsura 2.3. Sisteme și abordări mai eficiente în vederea pregătirii pentru situații de urgență.

Obiectivul proiectului — Îmbunătățirea pregătirii și intervenției la urgențe, prevenirea eficientă, monitorizarea și limitarea consecințelor dezastrelor, lupta pentru combaterea poluării factorilor de mediu în zona eligibilă a programului.

Lider de Proiect — Inspectoratul pentru Situații de Urgență ‘Drobeta’ al Județului Mehedinți

Parteneri:

— Ministerul de Interne al Republicii Serbia (Partener 2)

— Inspectoratul pentru Situații de Urgență ‘Semenic’ al județului Caraș-Severin

Perioada de implementare a proiectului — 24 de luni

Buget total proiect — 2.298.677,90 Euro

About admin

Check Also

SC Vasi Eco Perfect Clean DDD S.R.L, înființată în anul 2000, în localitatea Marga, județul Caraș-Severin activează îndomeniul serviciilor de deratizare, dezinsecție și dezinfecție.

SC Vasi Eco Perfect Clean DDD S.R.L, înființată în anul 2000, în localitatea Marga, județul …

Lasă un răspuns