Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Reşiţa, cunoscută de localnici ca şi „Catedrala din oraşul vechi” a întâmpinat un nou slujitor. Este vorba de părintele diacon Nicolae Băcilă (1)Diaconul este al treilea şi cel mai mic în grad dintre slujitorii hirononiţi în Biserica Ortodoxă, fiind după episcop şi preot. Cuvântul diacon (în greceşte διάκονος) înseamnă servitor şi este amintit prima dată în cartea  Faptele Apostolilor, VI.

Primii diaconi aleşi de sfinţii apostoli au fost 7 la număr, hirotoniţi mai mult, dintr-o necesitate. Această slujire era strâns legată de agape – mese ale dragostei – care aveau loc oarecum în cadrul liturgic, urmând îndată după împărtăşirea credincioşilor. Dar, cu timpul, diaconii au rămas doar stric în spaţiul liturgic, ca ajutători ai slujitorilor din celelalte trepte ale ierarhiei, numai că nu pot săvârşi nici o slujbă fără preot.

Începând cu data de 1 noiembrie 2014, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Reşiţa, cunoscută de localnici ca şi „Catedrala din oraşul vechi” a întâmpinat un nou slujitor. Este vorba de părintele diacon Nicolae Băcilă, care şi-a început activitatea în parohia reşiţeană, săvârşind Sfânta Liturghie din Duminica a XIV-a după Rusalii, împreună cu protopopul Reşiţei, părintele Petru Berbentia, care a rostit şi cuvântul de învăţătură al duminicii, părintele Boris Tasici, parohul bisericii, părintele Gheorghe-Cristian Manole, preot slujitor la aceaşi biserică şi părintele Dănilă Băcilă, de la parohia Bănia, protopopiatul Băile Herculane. Cântarea corală a fost susţinută de corul Catedralei, iar numărul mare de credincioşi prezenţi a demonstrat încă odată că parohia noastră din Reşiţa Montană, este una vie şi dinamică.

După otpustul Sfintei Liturghii, protopopul Reşiţei a prezentat pe noul slujitor, i-a oferit Litughierul ca simbol al slujirii ce urmează să o implinească şi a vorbit tuturor despre rolul diaconului, manifestându-şi nădejdea că prin slujirea tânărului diacon, slujbele vor dobandi mai multă frumuseţe şi sfinţenie.

Cuvântul părintelui paroh Boris Tasici a evidenţiat dorinţa unei bune conlucrări şi a asigurat de tot sprijinul necesar pe noul slujitor.

În final, părintele diacon Nicolae Băcilă a mulţumit tuturor pentru buna primire şi a evidenţiat faptul că isi propune a fi un bun si vrednic slujitor al bisericii reşiţene.

Dumnezeu să întărească pe toţi cei ce vor să-I slujească cu adevărat.

Prot. Petru Berbentia

Leave a reply