alegeri,vot,scrutin,urna,buletin,alegatori,votareCeea ce s-a întâmplat în primul tur al alegerilor prezidențiale și în cele două săptămâni de campanie electorală dintre cele două tururi prezintă indicii rezonabile legate de o posibilă fraudare a votului, dar și de încercări de împiedicare a exercitării votului, îndeosebi în diaspora.

Sute de observatori independenți voluntari s-au alăturat celor acreditați deja în primul tur de scrutin pentru a ține votul sub observație și pentru a împiedica fraudarea acestuia. Pentru a acoperi însă secțiile e nevoie de mult mai mulți.

***

CITEȘTE România Curată în ziua votului, unul dintre cele mai urmărite site-uri din România și în primul tur al alegerilor (vezi aici). Trimite-ne informațiile, imaginile și filmările pe contact@romaniacurata.ro. Folosește hastagul #votcurat la postările tale de pe Facebook, pentru a face cunoscut și altora mizeriile din ziua votului.

***

Cum te poți implica și TU în monitorizarea alegerilor, dacă nu ești observator acreditat

  1. Presiune civică: în ciuda unei opinii majoritare, presiunea civică este un lucru de care politicienii se tem (altfel nu ar încerca să controleze presa). Din fericire, există mijloace de informare alternativă, în special în mediul online, care pot face publice, la scară largă, toate neregulile din ziua votului. Haideți să facem cât mai vizibile tentativele de fraudare a votului.

Dacă fotografiezi sau filmezi nereguli: cetățeni transportați ”în grup” către secțiile de votare sau ghidați în mod evident; cetățeni care staționează nejustificat de mult în preajma secțiilor de votare, care stau de vorbă în mod constant cu cei care intră și/sau ies din secții; afișaj electoral lângă secțiile de votare; cetățeni care fac cadouri în jurul secțiilor de votare sau care fac cinste în barurile și cârciumile de pe lângă secțiile de votare; îndemnuri de a vota cu unul dintre candidați în sau în preajma secțiilor de votare etc. te rugăm să ni le transmiți pe adresa de mail:contact@romaniacurata.ro, sau dacă le postezi pe pagina ta de Facebook nu uita să adaugi și hastagul #votcurat. Vom avea grijă ca aceste informații să devină cât mai publice, atât pe site, cât și în analizele și raportările pe care le vom realiza după alegeri.

2. Colaborează cu Poliția atunci când ai indicii că s-a încercat fraudarea votului. Cetățeanul “obișnuit” nu poate constata săvârșirea unei contravenții, întrucât legea nu-i permite acest lucru. Însă dacă asistă la o contravenție în derulare/desfășurare, cetățeanul este martor la comiterea contravenției și îi poate sesiza pe cei abilitați legal, pentru ca aceștia să constate respectiva contravenție (atâta vreme cât ea se află în desfășurare). Pentru a exista o constatare “valabilă” (legală) a săvârșirii unei contravenții este necesar ca agentul constatator abilitat de lege să observe nemijlocit (prin propriile simțuri) derularea/comiterea acelei fapte contravențonale. În lipsa observării/constatării nemijlocite de către agentul constatator a comiterii contravenției, fotografiile sau înregistrările audio/video ale cetățeanului “obișnuit” nu pot constitui temeiuri pentru întocmirea ulterioară a unui act oficial de constatare a săvârșirii contravenției. În schimb, dacă există deja o constatare oficială, cetățeanul care a asistat la comiterea acelei contravenții poate fi martor, iar fotografiile/înregistrările pe care le-a făcut pot întări depoziția sa ca martor.

Care sunt faptele care constituie contravenții sau infracțiuni electorale le puteți afla de pe site-ul APADOR-CH (click aici).

Leave a reply