24,44% dintre alegătorii aflați pe liste în județul Caraș-Severin și-au exprimat deja, prin vot, opțiunea electorală până la ora 13. Biroul Electoral Central a dat publicității prezența la vot la orele 13, în Caraș-Severin diferența dintre votanții din mediul rural (24,88%) și cei de la oraș (24,13%) este aproape nesemnificativă.
Comparativ cu restul țării, Caraș-Severinul este printre ultimele județe din țară în ceea ce privește prezența la vot.
Potrivit vocei unice a acestui scrutin, Camelia Dajbog, votarea a început la ora 7,00 și se va încheia la ora 21,00. Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare este cel care declară votarea încheiată şi dispune închiderea sălii unde se votează. Alegătorii, care la ora 21,00 se află în sala unde se votează, vor putea să îşi exercite dreptul de vot.
Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare are obligația de a lua măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii. Atribuţiile acestuia se întind şi în afara localului de votare, precum şi pe străzi şi în pieţe publice, până la o distanţă de 500 m.
În cursul zile de ieri, președinții secțiilor de votare au stabilit măsurile necesare pentru asigurarea ordinii şi corectitudinii operaţiunilor de votare și au dispus fixarea posturilor de pază în jurul localurilor de vot.
Pentru menţinerea ordinii, preşedinții birourilor electorale ale secţiilor de votare au la dispoziţie efectivele asigurate de primar şi de prefect, împreună cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne.
Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 lei.
Alegătorii votează la secția de votare unde sunt arondați potrivit domiciliului.
Pe pagina de Internet a Registrului Electoral, gestionat de Autoritatea Electorală Permanentă, cetățenii pot afla secția de votare la care sunt arondați, cu toate datele de localizare a acesteia. Alegătorii care astăzi se află în altă comună, oraş sau municipiu decât cel de domiciliu pot vota la orice altă secție după ce declară în scris pe propria răspundere că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acest tur de scrutin. Aceste persoane vor fi înscrise de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare într-un tabel separat.
Au dreptul de a vota cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani. Pot vota pentru prima dată și cei 7.653 de cetățeni care au devenit majori după primul tur de scrutin, printre care și românii care împlinesc astăzi 18 ani.
Nu au drept de vot debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție, și nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.
Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ștampila cu mențiunea „VOTAT” înăuntrul patrulaterului cu numele și prenumele candidatului pe care vor să-l voteze.
După ce a votat, alegătorul va îndoi buletinul, astfel încât pagina netipărită care poartă ștampila de control să rămână în afară şi îl va introduce în urnă, având grijă să nu se deschidă. Îndoirea greşită a buletinului nu atrage totuși nulitatea acestuia.
Ştampila se restituie preşedintelui sau membrilor biroului electoral desemnaţi de acesta, care aplică pe actul de identitate al alegătorului ştampila cu menţiunea „VOTAT” sau un timbru autocolant, după caz.
Doamnelor și domnilor,
Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a cerut efectivelor Ministerului Afacerilor Interne să acorde tot sprijinul necesar președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare, conform competențelor, astfel încât alegerile să se desfășoare fără incidente.
Viceprim-ministrul Gabriel Oprea a solicitat angajaților Ministerului Afacerilor Interne aceeași vigilență manifestată în primul tur al alegerilor și soluționarea cu promptitudine și obiectivitate a tuturor sesizărilor privind posibile infracțiuni sau contravenții electorale. Orice abatere de la lege va fi sancționată indiferent de persoana vizată!
În conformitate cu Legea numărul 370 din 2004 pentru alegerea Preşedintelui României, continuarea propagandei electorale, astăzi, în ziua votului, precum şi sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei. Cu aceeași amendă se sancționează persoanele care comercializează sau consumă băuturi alcoolice în spațiul de protecție al secției de votare.
Potrivit Codului Penal se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani persoanele care votează fără a avea acest drept, votează de două sau de mai multe ori, introduc în urnă mai multe buletine de vot ori folosesc un buletin de vot fals sau un act de identitate fals. Aceeași pedeapsă se aplică cetățenilor care împiedică, prin orice mijloace, liberul exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales, precum și persoanelor care oferă bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat. Atragem atenția că și tentativa la aceste infracțiuni se pedepsește.
Din dispoziția vicepremierului Gabriel Oprea, începând de sâmbătă, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne a fost activat Centrul Operațional de Comandă care are rolul de a coordona și monitoriza misiunile efectivelor mobilizate la nivel național. Centrul Operațional de Comandă funcționează 24 de ore din 24, fiind permanent în contact cu comandamentele similare care au fost operaționalizate în fiecare județ și în municipiul București.