Lotul echipei Reşiţa Locomotives şi Fotbalul american la noi ! (4) !

Lotul echipei Reşiţa Locomotives şi Fotbalul american la noi ! (4) !

Picture 172Am pregătit pentru acest articol, o continuare a regulilor din fotbalul american şi câteva noutăţi din tabăra echipei noastre REŞIŢA LOCOMOTIVES furnizate de antrenorul-jucător Raul Siladi.
Lovitura de începere:
Jocul de fotbal american începe cu KICKOFF (lovitura de începere). Mingea este așezată pe un mic suport de plastic pe linia de 30 yarzi a echipei aflată în apărare și un jucător special (kicker) va degaja mingea către echipa ce va ataca. Un jucător din atac (kick return) va încerca să prindă mingea și să avanseze cu ea cât mai mult. Acolo unde acesta este oprit va fi locul din care echipa în ofensivă își va începe atacul, ori seria de faze ofensive. Când în urma degajării mingea este prinsă în propriul endzone jucătorul care a prins-o poate fugi cu mingea sau să îngenuncheze în endzone (procedură cunoscută sub numele de TOUCHBACK) și jocul va fi oprit, urmând ca echipa să înceapă atacul de pe propria linie de 20 yarzi.
Primul down (first down)
Jocul de fotbal american este un joc al yarzilor. Echipa în ofensivă încearcă să câștige cât mai mulți yarzi cu scopul de a se apropia de endzone-ul echipei adverse. De fiecare dată când ofensiva are mingea, aceasta are la dispoziție patru încercări (downs) pentru a câștiga 10 yarzi. Dacă ofensiva reușește să avanseze cei 10 yarzi sau chiar mai mult, va beneficia de FIRST DOWN și va avea dreptul la încă un set de patru down-uri. Dacă ofensiva nu reușește să câștige cei 10 yarzi, va pierde posesia mingii. Apărarea va încerca nu numai să îi împiedice pe adversari să înscrie, dar și să împiedice să parcurgă cei 10 yarzi necesari pentru a beneficia de încă un set de patru atacuri (downs). Dacă ofensiva ajunge la al patrulea down, de obicei aceștia aleg să degajeze mingea (punt), astfel va face ca echipa adversă să își înceapă atacurile de la o distanță mai îndepărtată.

Mișcarea mingii
Fiecare fază începe cu un SNAP (un jucător denumit centru pasează mingea printre picioare către QUARTER BACK [QB]). Mingea este așezată pe LINE OF SCRIMMAGE (poziția în teren de unde va începe faza de atac). După ce QB a primit mingea de la centru, el poate pasa, i-o poate da altui jucător, ori poate fugi cu ea.

Reşiţa Locomotives 1Fuga (Run-ul)
Echipa în ofensivă poate avansa cu mingea în două moduri. Primul mod este acela de a fugi cu mingea. Acest lucru se întâmplă atunci când QB dă mingea unui RUNNING BACK [RB], acesta din urmă încercând să câștige cât mai mulți yarzi, trecând de jucătorii aflați în apărare. QB are de asemenea dreptul să fugă cu mingea.

Pasa
Cealaltă modalitate de a avansa cu mingea este aceea de a o pasa. De obicei QB pasează mingea, dar sunt situații în care și un alt jucător pasează pentru a deruta apărarea. De fapt, orice jucător al echipei în atac are dreptul să paseze, atât timp cât mingea este aruncată din spatele liniei de scrimmage. O pasă este completă dacă mingea este prinsă de un jucător al echipei în ofensivă, de obicei un WIDE RECEiVER [WR] sau un TIGHT END [TE]. Dacă mingea lovește pământul înainte ca aceasta să fie prinsă de un jucător, va fi pasă incompletă ( INCOMPLETE PASS )

Placajul
Oprește jucătorul cu mingea ! Apărarea trebuie să împiedice echipa în ofensivă să avanseze cu mingea, doborându-l pe jucătorul ce are mingea la pământ. Un jucător este placat în momentul în care ambii genunchi ating pământul. În acel moment respectiva fază de atac s-a încheiat. De asemenea faza de atac se încheie dacă jucătorul ce are mingea este scos în afara terenului de joc.

Despre regulile de joc, atât pentru data aceasta. În articolul viitor continuăm…
Am reuşit prin bunăvoinţa domnului antrenor jucător Raul Siladi să intrăm în posesia lotului de jucători al formaţiei Reşiţa Locomotives. Iată lotul:
Albu Ionuţ 25 ani, Balint Adorjan 25, Boieriu Cătălin Cristian 32, Călinescu Bogdan 38,
Ciomaga Dinu Vlad 33, Cornea Florin 17, Coşoveanu Alexandru 26, Crina Horia 28,
Dragoescu Claudiu 21, Fîc Daniel 30, Gheţău Ionuţ 22, Ghiorma Vasi 25, Gimoiu Alexandru 18, Heinrich Harald 23 (singurul stranier din echipă, student german în Timiţoara), Ignat Andrei Bogdan 23, Nacu Emilian Bogdan 28, Păun Iulian 18,
Pădureanu Dan 34, Percze Silviu 17, Picu Florin 34, Popescu Andrei 18, Radovanovic Miodrag 17, Săvoiu Adrian 33, Săvoiu Octavian 30, Scarlat Florin 28, Siladi Raul Andrei 40, Uţă Sebastian 22, Vanea Cristian 22, Voinea Ionuţ 28, Vîlceanu Răzvan 19.
Tot prin bunăvoinţa antrenorului-jucător Raul Siladi, am aflat şi vă putem informa că, în 26 octombrie 2014, echipa noastră, Reşiţa Locomotives va susţine la Bucureşti un meci amical.

Foto: A.S. Petruţ & D.A.Ulici

Dan-Alioşa Ulici

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )