Arhivă

Fotbalul american la noi ! (1)

Picture 165Am fost ,,certat’’ de domnul profesor – antrenor Raul Siladi că am scris despre dânsul. Că eu trebuie să scriu despre echipă, despre…despre. Sunt de acord cu ,,cearta’’ şi chiar dacă o să-mi mai iau una, merită. OMUL Raul Siladi face ceva concret, şi-atunci cum să nu scriu despre dânsul? O să o fac cu alte ocazii. Acum, aşa cum am promis FOTBAL AMERICAN la Reşiţa, scurtă intrare în istorie şi TERENUL DE JOC !
Fotbalul american își are originile în jocul de rugby și fotbal, delimitîndu-se într-un sport separat în anii 1880, ca urmare a unor modificări introduse de către Walter Camp, cel care este considerat părintele fotbalului american. Principalele reguli introduse de Camp au fost: reducerea numărului de jucători de la 15 la 11, noțiunile de „linie de scrimmage”, „snap de la centru la quarterback”, și limită de maxim trei down-uri. În anii 1880 s-au stabilit și dimensiunile terenului de 120 X 53 1/3 yarzi (109,7 X 48,8 metri), sistemul de punctaj și durata meciului la 2 reprize a 45 de minute. La începutul secolului 20, antrenorii din colegii au ajutat la îmbunătățirea regulilor în special prin introducerea unor noi reglementări menite să reducă riscul de accidentare al jucătorilor.
Fotbalul american, cunoscut în Statele Unite și Canada doar sub termenul de fotbal este un sport de echipă, care îmbină strategia cu jocul fizic. Obiectivul jocului este să se câștige puncte avansând cu mingea în terenul echipei adverse. Denumirea provine de la lungimea mingii de fotbal american care are lungimea de 1 foot. Scopul jocului constă în a înscrie puncte prin avansarea balonului oval în terenul de țintă advers.
Fotbalul american este un sport de contact. Unii jucători sunt mari și puternici, iar alții sunt mici și rapizi. Forța brută este solicitată deseori, dar și inteligența, agilitatea și priceperea. Poate fi un joc de mare complexitate, în special la nivel profesionist, totuși regulile elementare pot fi înțelese foarte ușor, indiferent de cine este practicat.
Pentru azi propun să descoperim TERENUL DE JOC:
Terenul are 100 yarzi lungime și 53 yarzi lățime (1 yard = 0,9144 metri). Marcajele albe de pe suprafața terenului ajută jucătorii, oficialii și fanii să urmărească jocul cât mai bine.

Terenul de joc văzut din spatele liniilor de fund
Delimitări:
– endlines (linii de fund): se întind pe toată lățimea terenului, la ambele capete
– sidelines (linii de margine): se întind pe toată lungimea terenului, pe ambele laterale
– endzones (terenuri de țintă): au lungimea de 10 yarzi (9,1 m), câte unul la fiecare capăt al terenului; probabil cea mai importantă zonă a terenului, este locul în care se poate marca
– goal lines (linii de țintă): delimitează un endzone de restul terenului; distanța între două goal lines este de 100 de yarzi (91,4 m)
– yard lines: linii care traversează terenul pe toată lățimea lui și care sunt amplasate din 5 în 5 yarzi, fiind numerotate
– inbounds lines: două rânduri paralele de marcaje scurte, amplasate la distanța de 1 yard (0,91 m), în apropiere de centrul terenului; este locul de unde jocul este reluat cu mingea amplasata în spațiul dintre cele două rânduri de linii
– goal posts (barele): sunt amplasate la capâtul fiecărei endzone și sunt distanțate la 18,5 feet (5,6 m), în liga profesionistă și colegii, 24 feet (7,3 m) licee; barele sunt unite în zona inferioară de o bară transversală, situată la 10 feet (3,05 m) de sol.
Zona dintre linia de 20 yarzi și endzone poartă denumirea de “redzone”.

Ca să nu fie informaţiile noi prea multe, deocamdată atât. Despre Reşiţa Locomotives puteţi găsi mai multe informaţii dacă accesaţi:
https://www.facebook.com/resita.locomotives?fref=ts

Info: Wikipedia
Dan-Alioşa Ulici

3 comments
Faci un comentariu sau dai un răspuns?
Related Posts