Home / Banat / Ca la noi la nimeni. Reşiţa, oraşul trist….Partea a 2-a: Străzile ignorate de autorităţi

Ca la noi la nimeni. Reşiţa, oraşul trist….Partea a 2-a: Străzile ignorate de autorităţi

saracie2A trecut un mandat, trece si al doilea mandat al primarului Mihai Stepanescu, iar reșițenii încă trăiesc cu gândul că cineva va face ceva pentru ei, pentru oraşul ce odinioară strălucea de curățenie şi în care domnea ordinea. Bună parte din locuitorii municipiului îşi aduc aminte cu nostalgie de o Reşiţă curată, cu drumuri practicabile şi de un fost primar care avea ca prioritate, nu obținerea unui nou mandat şi urmărirea propriilor interese, ci traiul de viață al celor care i-au oferit votul de încredere.

Străzile de pe dealuri reprezintă subiectul acestui articol, temă ce a mai fost luată la ,,puricat,, de nenumărate ori de presa locală, dar din păcate cu prea puține rezultate. Au trecut mai bine de 3 ani de când locuitorii din cartierul reșițean Muncitoresc se confruntă cu problema străzilor de pe dealuri, care arată ca după un cataclism şi de care nu s-a îngrijit nimeni. Din contră, atunci când autoritățile au fost luate la întrebări au găsit de fiecare dată câte o minciună sau, dimpotrivă, au mai trântit şi răspunsuri de genul ,,De ce va tot plângeți atâta, înainte nu arătau mai bine,,.

Povestea dezastrului a început acum vreo 4 ani, atunci când a debutat programul ISPA referitor la îmbunătățirea alimentării cu apă potabilă, canalizare şi epurare ape uzate în judeţul Caraş-Severin. De atunci, mai multe străzi din Reşiţa au avut de suferit după încheierea lucrărilor. Ca şi cum n-ar fi fost suficient, pe străzile aflate în pantă în cartierul Muncitoresc s-a intervenit de două ori. O dată a lucrat ISPA, iar după aceea au venit şi cei de la gaz cu noi spărturi, noi lucrări. După cum au declarat cei responsabili de ,,dezastru,, contractele prevedeau refacerea străzilor așa cum arătau inițial, dar nici până în zi de azi nu a mai venit nimeni să repare ce s-a distrus.

Reclamațiile cetățenilor au curs ,,gârlă,, la sediul primăriei Reşiţa, dar în ultimii trei ani s-a reparat doar o singură stradă: Rândunica. Întrebat de problema acestor străzi, primarul , Mihai Stepanescu a declarat că: ,,Singurul motiv pentru care nu le-am făcut mai repede sau pentru care nu le facem pe toate este acela că nu prea sunt bani. Încercăm să atragem fonduri băneşti, să prioritizăm nişte lucrări şi cred că orice pas făcut, orice pas serios este pentru binele reşiţenilor, mai ales pentru cei din acele zone. În momentul de faţă doar două străzi din Reşiţa vor fi reabilitate cu bani de la Consiliul local. Este vorba de un drum aflat în pantă, în cartierul Muncitoresc (Str. Vânătorilor) şi o alee din microraionul 3. Cele două străzi, Vânătorilor şi Vlădeasa, nu vor fi asfaltate, ci pavate. Pentru că necesită asemenea lucrări, sunt elemente ce pot fi dislocate și puse la loc, în situaţia în care ca urmare a unor intervenţii, se va impune acest lucru. A fost luată în considerare această necesitate de a reface nişte străzi sau cel puţin una. De fapt, acolo mai sunt câteva străzi perpendiculare pe Oituzului, dar se va interveni”

Primarul Mihai Stepanescu a mai declarat, în ultima ședință ordinară a Consiliului Local, din luna iunie că: ,,Peste 20 de străzi secundare din Reşiţa Veche vor fi asfaltate până la sfârșitul anului viitor. A fost obținută o finanțare de 9 milioane de euro prin Programul Operațional Regional, iar cofinanțarea Primăriei este de 2%. În luna august va începe licitația pentru desemnarea firmei care va executa lucrările. Putem fi beneficiarii unor străzi modernizate, în număr de 23 şi a unui pod din cartierul Lend. Vor fi asfaltate toate străzile, în afară de drumul principal ce duce până la ieșirea din oraş spre cartierul Secu. Mai precis, vor fi modernizate toate străzile secundare până la baza dealurilor”.Deci întrebarea noastră este: vor intra şi aceste străzi afectate sau nu?

După nenumărate rugăminți abia astăzi, 14 iulie, primăria a trimis câțiva lucrători şi un camion cu bitum, pentru a ,,cârpi,, strada Romul Ladea.

IMG3671 IMG3675

Iată ce au trebuit să suporte locuitorii acestei străzi până astăzi:drum-ISPA-3

Dar problema este departe de a fi rezolvată. Gropi încă sunt cu nemiluita atât pe această stradă cât şi pe cea de lângă (Nicolae Grigorescu), acolo unde măcar de milă ar fi putut să urce lucrătorii primăriei şi să astupe gropile cele mai adânci.IMG3685 IMG3680

Pentru cei care nu cunosc, cele mai multe străzi din cartierul Muncitoresc sunt pavate cu piatră cubică sau piatră de râu, iar responsabilii nu au reușit să refacă pavajul inițial. Astfel locuitorii acestor străzi îşi strică mașinile, se necăjesc cei care au cărucioare pentru copii, continuă să se facă reclamații la singura instituție care îi poate ajuta, adică Primăria Reşiţa şi îşi tocesc nervii, regretând momentul în care au pus ştampila de vot acolo unde nu trebuia.

Strada Pictor Nicolae Grigorescu:IMG3644 IMG3645 IMG3646 IMG3647 IMG3648 IMG3649 IMG3650 IMG3651 IMG3652 IMG3653 IMG3654 IMG3655 IMG3656 IMG3657 IMG3658 IMG3659 IMG3660 IMG3661 IMG3662 IMG3663 IMG3664 IMG3665

 

Strada Vânătorilor: 

IMG3666 IMG3667 IMG3668 IMG3669

About editor editor

Check Also

Prime Web Sites That Write Essays For You

Follow the steps we recommended above, and one of the best essay writing service evaluation …

Lasă un răspuns