Home / Arad / ,,Nu am limite când este vorba să ajung acolo unde mi-am propus!’’ – Cătălina-Marilena Nan

,,Nu am limite când este vorba să ajung acolo unde mi-am propus!’’ – Cătălina-Marilena Nan

Catalina 6World Cup – Brasil 2014 la final, un campionat mondial cu arbitraje așa cum ne-am obișnuit, cu brigăzi de arbitri de coloraturi dintre cele mai cele, m-a împins să stau de vorbă cu un proaspăt arbitru asistent de Liga 2, Cătălina-Marilena Nan.
Născută pe 15 martie 1989 la Alexandria, ca orice copil din România, Cătălina a ales să facă sport, și astfel pe la 12 ani a mers la atletism. Inaltă, ca o trestie, numai bună pentru alergat, Cătălina a fost cooptată în lotul de atletism de la CSS Alexandria. 8 ani a fost antrenată de Cristina Manea, ,,Fără dânsa, n-aș fi fost ceea ce sunt acum’’ îmi spune Cătălina despre cea care a pregătit-o în toți acești ani la clubul din Alexandria. Cel mai bun rezultat pe care l-a obținut la atletism, locul IV la proba de 1000m… Schimb registrul și întreb: ,,de ce fotbal?’’ ,,Eram pe stadion, asistam la un meci de fotbal și un coleg care era arbitru, mi-a propus să încerc. Cum sunt o luptătoare, cum îmi plac provocările, mi-am zis: DE CE NU? Si-am acceptat să merg să mă înscriu la cursurile școlii de arbitraj’’ îmi spune Cătălina. Ca orice arbitru, Cătălina a luat-o de jos, asistent stagiar în 2007, și încet, încet, cu multă muncă și ambiții, în 2010, ajunge să fie admisă la Liga 3, iar în 2014, prestațiile de la linii, o duc pe Cătălina să susțină examenul de treaptă și să fie admisă la Liga 2.

Imi povestește despre debutul la una dintre linii, în 2007, pe când era arbitru asistent stagiar, la un meci între două echipe de juniori, ambele din orașul Alexandria. Am întrebat-o despre cel mai important meci al scurtei ei cariere. Fără să ezite mi-a răspuns scurt: ,,Pentru mine, toate meciurile sunt importante, indiferent cât de oficiale sau amicale sunt, indiferent de nivelul la care se desfășoară’’. A ținut să precizeze că ,,Cele mai mari emoții, le-am avut la meciul meu de debut la Liga 3, acel meci îl țin minte cap-coadă, un meci Mihăilesti – Târlungeni. Un meci cu 3-1 pentru gazde în care nu ințelegeam ce caut la meciul ăla, aveam niște emoții de nu eram în stare să mă uit în ochii jucătorilor’’ îmi spune acum zâmbind Cătălina. ,, La final nu știam ce trebuie să fac cu banii , nu avusesem niciodată atâția bani în mână … Venisem de la atletism, unde după un concurs îmi dădeau o hârtie și maxim o ciocolată !’’ am ținut să completez eu…,,frumoasă trecerea de la atletism la fotbal’’, la care Cătălina a concluzionat: ,,superbă’’… și-a zâmbit… Am întrebat-o pe Cătălina despre fotbaliștii ,,celebrii’’ pe care i-a arbitrat… ,,Pentru mine, toți sunt celebrii, dar dacă ar fi să dau nume, îmi place să spun că jucatorii cu nume, Târnacop, Gradinaru, și ei ca jucatori ar trebui să se mândrească peste timp că la unele meciuri la una dintre linii
i-am asistat eu, Nan Cătălina’’ și râde ștrengărește… Curiozitatea jurnalistică, m-a împins să o întreb pe Cătălina despre modelul de arbitru pe care-l studiază…,,Nu am nimic concret, palpabil, însă adun de la toți ceea ce îmi trebuie…’’ Incerc să o surprind și schimb registrul, ,,Ai fost la linie la un meci internațional?’’, Cătălina îmi spune cu mândrie despre meciurile la linie la care a participat în confruntări internaționale ,,Nu eram încă în lotul Ligii 2, eram la monitorizați și m-au chemat să mă vadă împreună cu alte colege… Am debutat la un meci intre junioare, Serbia –Slovacia și apoi a urmat România – Moldova… Meciuri ca oricare altele, pentru mine toate-s meciuri, toate au aceeași importanță. Eu să-mi fac treaba pentru care am fost delegată’’ îmi spune Cătălina cu seriozitate în glas. ,,Tu auzi când te înjură spectatorii din tribune?’’ o întreb pe Cătălina mai în glumă…mai în serios: ,,Aud și râd. Inseamnă că atrag atât de tare privirile, înseamnă că lumea mă iubește’’ și râde copios. ,,De când m-am facut arbitru de fotbal, iubesc arbitrajul ca pe mine. Logica te duce de la ,,a’’ la ,,b’’, ca și arbitru, logica te duce sus…de la ,,b’’ la ,,a’’ sau mă rog, în cazul de față de la Liga 2 la Liga 1. Acolo ajung curând dar n-am de gând să mă opresc. VREAU SUS, CAT MAI SUS… Nu am limite cand este vorba să ajung acolo unde mi-am propus, vreau să mă depășesc pe mine’’. I-am mulțumit Cătălinei pentru timpul acordat și i-am urat să ajungă UEFA-ista… Mi-a mulțumit și mi-a spus râzând: ,,Vreau să fac pași mici către vârful piramidei , tot timpul este loc de mai bine. Mulțumesc mult, vreau să ajung FIFA-istă’’ și-a plecat spre a-și face alergările zilnice… Oameni și oameni, ambiții și… țeluri… MULT NOROC Cătălina -Marilena NAN !!!

Dan-Alioșa Ulici

About dan aliosa

Check Also

Anunți Primăria Reșița privind plata taxei anuale a locurilor de parcare domiciliu/reşedinţă

                                                             ROMANIA                                                                                                                                    JUDETUL CARAS-SEVERIN                                                           MUNICIPIUL   RESITA            DIRECTIA …

Lasă un răspuns