Home / Arad / Polițiștii vor să schimbăm valută doar la bănci și spun că sunt pline orașele de escroci

Polițiștii vor să schimbăm valută doar la bănci și spun că sunt pline orașele de escroci

bcr banca bancomat schim valutar euro lei baniEscrocii îşi fac simţită prezenţa în viaţa de zi cu zi. Metodele folosite de aceştia pentru a-i înşela pe oamenii de bună credinţă variază, dar ceea ce îi ajută de fiecare dată este naivitatea victimelor, goana după chilipiruri sau dorinţa de căpătuială a acestora. E greu de crezut că persoanele care practică schimbul ilegal de valută sunt de bună credinţă. Cetăţenii trebuie să înţeleagă că pentru a obţine venituri uriaşe prin eludarea taxelor prevăzute de lege aceste persoane recurg cel mai adesea la înşelătorie iar scenariile nu sunt deloc unele complexe sau complicate.

Iată o metodă devenită clasică: se ia valuta cetăţeanului, se numără suma echivalentă în lei, se pune în pachet, apoi sub pretextul renumărării ori a apariţiei în zonă a unui poliţist, într-un moment de neatenţie se înlocuieşte cu un pachet în care doar prima şi ultima bancnotă sunt autentice, restul fiind maculatură. Această metodă poate fi aplicată şi pentru obiecte mici şi valoroase, gen telefoane mobile.

Dar de cele mai multe ori aceste persoane abordează cetăţeni în preajma unităţilor bancare oferindu-le într-un mod agitat ca şi când e o ofertă de nerefuzat un curs valutar mult peste cel oficial iar în această grabă şi agitaţie pe care o provoacă „valutistul”, cetăţeanul cade în capcană şi realizează ce scump l-a costat „oferta” când este mult prea târziu.

O altă situaţie este aceea în care, tot pe fondul stării de agitaţie şi de grabă induse de escroc, pe motiv că „apare poliţia”, cetăţeanul realizează prea târziu că a primit mai puţini bani decât a fost înţelegerea deşi atunci când s-au numărat banii sumele păreau corecte.

Pe de altă parte legea prevede sancţionarea cu amendă contravenţională (în cuantum de până la 1.500 lei) a celor care practică schimbul ilegal de valută, iar efectuarea schimbului ilegal de valută în mod repetat constituie infracţiune de evaziune fiscală şi se pedepseşte cu închisoarea. De asemenea sumele de bani care au servit la săvârşirea contravenţiei se confiscă şi se valorifică conform legii.

Având în vedere argumentele de mai sus, Poliţia vă recomandă să efectuaţi schimburile de valută cu respectarea prevederilor legale în vigoare, numai la unităţile bancare şi casele de schimb valutar autorizate. În acest fel eliminaţi riscul de a deveni victime ale unei infracţiuni şi evitaţi să deveniţi părtaşi ai evaziunii fiscale!

About admin

Check Also

Anunți Primăria Reșița privind plata taxei anuale a locurilor de parcare domiciliu/reşedinţă

                                                             ROMANIA                                                                                                                                    JUDETUL CARAS-SEVERIN                                                           MUNICIPIUL   RESITA            DIRECTIA …

Lasă un răspuns