Home / Banat / Creștinii sărbătoresc Rusaliile

Creștinii sărbătoresc Rusaliile

La 50 de zile după Paște se sărbătorește minunea Pogorârii Duhului Sfânt peste Apostolii Domnului, cărora le-a dat putere divină, spre convertirea tuturor oamenilor. Sărbătoarea populară este dedicată îndeosebi spiritelor morţilor. Crestinii sarbatoresc Rusaliile timp de 3 zile, in zona Moldovei si a Transilvaniei, 7 zile in zona Munteniei si a Olteniei, iar in zona Banatului, timp de 8 zile.

Prin decizia Parlamentului, în ţara noastră au fost instituite două zile libere, duminica şi lunea Rusaliilor.

În județul Caraș-Severin bisericile din: Anina, Bocşa Montană, Caransebeş-Pipirig, Lăpuşnicu Mare, Măru, Maidan, Moniom, Oraviţa, Oţelu-Roşu, Rusca Montană, Târnova, Tirol, Ţerova şi Vărădia îşi sărbătoresc hramul. Mâine bisericile vor sărbători ziua Sfintei Treimi.

In traditie se spune ca cei care nu tin sarbatoarea de RUSALII vor fi pedepsiti de Iele. Reprezentari mitice feminine, Rusaliile sunt femei fabuloase, fiicele lui Rusalim Împarat si spirite malefice, Ielele, asa cum li se mai spune, sunt spirite rebele ale mortilor care, dupa ce au parasit mormintele în Joia Mare si au petrecut Pastele cu cei vii, refuza sa se mai întoarca în lacasurile lor pamantene si încep sa faca necazuri oamenilor. Satenii se fereau sa le rosteasca numele, astfel ca „Iele” a devenit cel mai popular cuvant la adresa lor si provine, de fapt, de la pronumele personal „ele”.

Spre deosebire de strigoii mortii care apar si fac necazuri oamenilor în anotimpul friguros, Ielele se întalnesc vara. Potrivit traditiei, Ielele sunt fecioare frumoase, imbracate in alb, fecioare batrane, spirite sau duhuri rele si locuiesc prin paduri neumblate si neatinse de om. Rusaliile sunt mereu insotite de lautari, danseaza mereu si intind mese pe iarba. Petrec si danseaza mirific, insa muritorii nu au voie sa le vada. Daca sunt zarite de un muritor sau daca, din greseala, cineva calca pe locul pe care au dansat, acesta se imbolnaveste foarte grav de o boala numita „luat de Rusalii”. De boala Ielelor se poate scapa doar prin descantec sau prin intrare in hora Calusarilor.

In unele zone se spune ca Ielele ursesc copiii la nastere si prezic moartea oamenilor. Ca sa se fereasca de duhurile rele, oamenii isi impodobesc locuintele cu leustean, tei, usturoi, dar incearca si sa imbuneze spiritele mortilor cu ofrandele specifice. Rusaliile ii pedepsesc si pe aceia care lucreaza in aceasta zi considerata a dansului lor si nu o pretuiesc.

Ramurile de tei folosite la Rusalii sunt pastrate peste vara pentru a putea fi folosite in practicile de alungare a furtunilor si a grindinii.
 Preotii si satenii ies pe camp in ziua a doua de RUSALII pentru a sfinti apa si a stropi campul, crezandu-se ca, astfel, nu va bate grindina. Faimos este si jocul Calusarilor, dans ritual care vine de la saritul peste foc pentru a scapa de iele, zanele rele. Dansul Calusarilor este cunoscut ca fiind remediul pentru vindecarea unui suflet care a privit Dansul Ielelor ce i-a luat mintile, acesta fiind singurul leac. Totodata, in Duminica Rusaliilor nu e bine sa te urci in arbori sau in locuri inalte si nici sa calatoresti departe de casa. Mai mult, in aceasta zi nu este bine sa te certi, caci esti luat de Iele.

Se mai spune ca de la Duminica Rusaliilor, timp de noua saptamani, nu este bine sa culegi plante tamaduitoare.

About editor editor

Check Also

La Anina Aquacaraș oprește apa

  ANUNȚ OPRIRE APĂ în ANINA În data de -13.01.2022–str. Celnic Nord, Cerna, Cheile Gârliștei …

Lasă un răspuns