Home / Arad / Podgoria Aradului- o importantă atracţie turistică

Podgoria Aradului- o importantă atracţie turistică

podgoriePodgoria Aradului constituie o importantă atracţie turistică. Ea este una dintre cele mai vechi podgorii din România, fiind atestată documentar la începutul secolului al IX-lea.

Podgoria are o suprafaţă de 3.500 ha de teren viticol, din care sunt plantate în prezent cu viţă de vie, circa 2000 de ha.Traseul Podgoriei Aradului începe din comuna Păuliş, trece apoi prin localităţile Ghioroc, Covăsânţ, pentru a ajunge la Şiria, comuna natală a lui Ioan Slavici, proiectul de realizare a acestui drum fiind finanţat de Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, Axa Prioritară 2.

Posesorii de plantaţii de viţă de vie din judeţul Arad au fost între primii care au accesat fonduri pe Programului de reconversie a viti-viniculturii, program ce are ca obiect replantări de viţă de vie, schimbarea soiurilor cu altele ‘nobile’, schimbarea soiurilor cu altele mai productive şi schimbarea sistemului de susţinere al viţei de vie.

Podgoria se caracterizează în ceea ce priveşte soiurile roşii cultivate în mod tradiţional, prin Cadarcă de Miniş, Burgund mare, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, iar la soiurile albe prin Mustoasa de Măderat, Sauvignon, Riesling italian.

Geza Balla, unul dintre cei mai importanţi viti-vinicultori din zonă şi membru al Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România, a promovat şi promovează şi în continuare, soiurile tradiţionale, în primul rând Mustoasa de Măderat, Cadarca de Miniş, Burgund Mare şi Feteasca Neagră, soi pe care a fost primul care l-a cultivat în această zonă, cu rezultate foarte bune.

‘Vinurile preparate din aceste soiuri reflectă cu fidelitate aşa numitul caracter de ‘teroire’, pe care îl găsim mai ales în zona pentru vinuri roşii, cu soluri brun – roşcate de pădure, bogate în oxizi de fier, în microelemente, în aceste zone fiind suprafeţe întinse unde grosimea solului fertil nu depăşeşte 25- 30 cm, după care urmează roca ‘mamă’, o rocă foarte grea, puternică – granit sau rocă vulcanică- aceste tipuri de sol dând vinului caracterul de care vă spuneam, caracter pe care îl găsim la aceste vinuri doar aici. Iar noi trebuie să ieşim în evidenţă cu aceste lucruri’, a declarat Geza Balla.

Turiştii care doresc să viziteze această zonă pitorească, trebuie să ştie că prima Şcoala de viticultură din ţară a luat fiinţă la Miniş,în anul 1881, iar patru ani mai târziu, în 1885, a luat fiinţă prima pepinieră viticolă la Baraţca – Păuliş. De asemenea în localitatea Miniş se află cea mai veche Vinotecă, cu cel mai vechi vin produs în 1926 şi tot aici a fost înfiinţată, în anul 1957, o staţiune de cercetări horti-viticole, în imediata apropiere a acesteia existând din anul 1987 Muzeul Viei şi Vinului.

AGERPRES

About admin

Check Also

ANUNȚ OPRIRE APĂ REȘIȚA

ANUNȚ OPRIRE APĂ în REŞIŢA -Str. Zimbrului-10.08.2022-interval orar 10:30-15:00                   ANUNȚ OPRIRE APĂ în REŞIŢA …

Lasă un răspuns