COD PORTOCALIU de inundații a fost emis de hidrologi, din cauza ploilor abundente din ultimele zile, ape ce vor ajunge în Dunăre. Comitetul Județean pentru Situaţii de Urgență Caraș-Severin s-a întrunit în această dimineață, în ședință extraordinară pentru a analiza situația existentă la nivelul localităților riverane Dunării, având în vedere avertizarea hidrologică emisă pentru fluviu.

Astfel, potrivit informărilor întocmite de către Comitetele locale pentru situații de urgență Moldova Nouă, Socol, Pojejena, Coronini şi Berzasca, au fost luate măsuri de identificare a punctelor vulnerabile şi de informare a populației şi a agenţilor economici, care îşi desfășoară activitatea în apropiere de malul Dunării. Totodată, pentru a preveni formarea unor blocaje, acolo unde este cazul, se acționează pentru îndepărtarea de pe mal a resturilor vegetale aduse de apă.

Potrivit specialiștilor de la Administrația Națională Apele Române, prognoza debitelor maxime pe Dunăre, la intrarea în țară, prezintă în continuare un grad ridicat de incertitudine din cauza fenomenelor hidrometeorologice înregistrate pe teritoriul Serbiei şi a Bosniei-Herţegovina.

Prognoza debitelor şi nivelurilor în intervalul 18.05.2014, ora 07.00 – 25.05.2014, ora 07.00, arată că debitul Dunării, la intrarea în țară, secțiunea Baziaş, este în creștere în primele cinci zile ale intervalului până la valoarea de 13.500 mc/s, apoi staţionar, situându-se peste media multianuală a lunii mai (7250 mc/s).

În acest moment, pe teritoriul judeţului Caraş-Severin nu sunt probleme. La Baziaş se înregistrează un debit de 12.500 mc/s. Nivelul Dunării este monitorizat în permanenţă, iar structurile de intervenţie ale Ministerului Afacerilor Interne sunt pregătite să intervină în cazul în care situaţia o va impune.

         

 

 

Leave a reply