Prima Pagina / Arad / CET Arad caută un investitor străin

CET Arad caută un investitor străin

Centrala Electrică de Termoficare (CET) Arad preconizează să cheltuiască în acest an suma de 100.000 lei pentru studii de consultanţă şi asistenţă economică în vederea găsirii unui investitor străin care ar trebui, însă, să vină cu o investiţie de peste 40 de milioane de euro.

În prezent se lucrează la elaborarea documentaţiei în vederea demarării procedurilor de selecţie a unui investitor pentru realizarea etapei a II-a de investiţii, procedura fiind demarată la 1 martie, termenul de finalizare fiind la 1 iunie.

CET Arad a efectuat un Studiu de oportunitate, realizat de o firmă din Cluj, finalizat în decembrie 2011, ce identifică soluţiile cele mai optime de modernizare prin retehnologizare la SC CET Arad, respectiv instalarea de turbine de gaze, construcţia unui cazan recuperator, construcţia unui acumulator de căldură.

Studiul estimează că suma necesară investiţiei, de aproximativ 40.500.000 euro, poate fi atrasă prin asocierea în participaţiune cu un investitor. Investiţia are două etape de implementare:

  • Etapa 1 – Finalizarea şi punerea în funcţiune Cazan nr. 2 de 420 t/h cu funcţionare pe gaze naturale (în lucru, cu finalizare în această toamnă, valoare proiectului fiind de 8.000.000 euro, în baza contractului de finanţare/credit bancar dintre CET şi CEC Bank).
  • Etapa 2 – Investiţie nouă TG/KR 40 MWe + AKU (Turbina pe gaze/Cazan recuperator + Acumulator de căldură), care urmează a fi realizată prin atragerea unui investitor privat, în scopul finanţării investiţiei de 40.400.000 euro, municipalitatea şi CET urmând a demara în scurt timp procedurile pentru găsirea unui investitor.

Municipalitatea anunţă că în urma retehnologizării CET, costurile de producţie ale energiei termice vor scădea la jumătate.AGERPRES

About Silvia

Lasă un răspuns