Arhivă

Blocarea angajărilor în spitalele publice naște anormalități: angajarea personalului medical cu contract civil și voluntariatul

 

Deficitul cronic de personal din spitalele publice a generat deja o nouă anormalitate: angajarea medicilor și a asistenților medicali cu contract civil, în locul contractului individual de muncă. Încercând să salveze spitalele de la închidere datorită lipsei de personal, în condițiile blocării angajărilor în sistemul public de sănătate, managerii recurg din ce în ce mai des la încheierea unor contracte civile cu medicii și asistentele medicale, „ocolind” astfel prevederile legale care protejează munca salariată. 

Angajarea/contractarea asistenților medicali și a medicilor cu contract civil/PFI/PFA în unitățile sanitare publice afectează atât bugetul asigurărilor sociale de sănătatecât și bugetul asigurărilor sociale. Suplimentar, asistenții medicali și medicii angajați civil sunt lipsiți de protecția socială generată de calitatea de angajat. ,,Ne pronunțăm în mod categoric pentru susținerea muncii salariate în sistemul sanitar public, respingând formele de contractare civilă ce încalcă prevederile legale și interesele publice,, a declarat Rotilă Viorel, președintele Federaţiei Solidaritatea Natională

O altă situație anormală o constituie voluntariatul, care a atins și el cote alarmante. Cu o incidență mare mai ales în rândul asistenților medicali, voluntariatul arată disperarea unor absolvenți dispuși să lucreze chiar și ani de zile fără a fi plătiți, sperând ca în felul acesta să poată ocupa un post, sau cel puțin să dobândească experiența necesară pentru a putea pleca la munca în străinătate.

Concret, salariații ajung să lucreze numeroase ore suplimentare neplătite în fiecare lună, cumulând în ultimii ani chiar și câteva mii de asemenea ore. Situația este cu atât mai dramatică cu cât în multe cazuri salariații nici măcar nu sunt pontați pentru orele suplimentare efectuate, ajungând astfel niște „umbre” ce asigură funcționarea sistemului sanitar.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?
Related Posts