Home / Banat / Matematicianul Ciprian Ilie Foiaş- Cetăţean de onoare al judeţului

Matematicianul Ciprian Ilie Foiaş- Cetăţean de onoare al judeţului

foias00cMatematicianului Ciprian Ilie Foiaş i s-a acordat, astăzi, titlul de Cetăţean de onoare al judeţului Caraş-Severin.

‘Am considerat că este firesc să recunoaştem meritele şi opera unei mari personalităţi a Caraş-Severinului a profesorului, a savantului Ciprian Foiaş, care, rămân la părerea mea, este cel mai important savant pe care l-a dat această parte a Banatului şi printre cei mai importanţi matematicieni daţi de ţara noastră. Consiliul Judeţean este onorat că este în poziţia de a acorda acest titlu’, a declarat preşedintele CJ Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde.

Ciprian Ilie Foiaş s-a născut la Reşiţa, în data de 20 iulie 1933 şi a studiat la Facultatea de Matematică a Universităţii din Bucureşti. Matematicianul a fost cercetător ştiinţific la Institutul de Matematică al Academiei Române şi profesor universitar la Catedra de analiză matematică a facultăţii de profil din Bucureşti, pentru ca patru ani mai târziu să devină conducător de lucrări de doctorat.Din 1978 este profesor asociat la Universitatea Paris-Sud, iar din 1980 se stabileşte în Statele Unite ale Americii, ca profesor la Indiana University, unde în 1983 obţine titlul de profesor emerit. Din 1993 este membru onorific al Academiei de Ştiinţe din Ungaria, iar din 1994, membru de onoare al Academiei Române.

În 1984 , Ciprian Ilie Foiaş primeşte Premiul Norbert Wiener al Societăţii Americane de Matematică şi Societăţii de Matematici Industriale şi Aplicate, pentru contribuţii fundamentale aduse la teoria, analiza şi dinamica matematică teoretică şi aplicată, dar şi Premiul Rothrock, în semn de apreciere a calităţii actului de învăţământ pe care îl prestează la Universitatea din Bloomington.

AGERPRES

About admin

Check Also

Prime Web Sites That Write Essays For You

Follow the steps we recommended above, and one of the best essay writing service evaluation …

One comment

Lasă un răspuns