Festivalul de Jazz de la Gărâna a ajuns la ediţia cu numărul 18,desfăşurându-se şi în acest an, în perioada 10-13 iulie. Manifestarea se va desfăşura în aceeaşi locaţie ca şi în anii trecuţi, şi anume în Poiana Lupului.
În deschiderea festivalului va concerta grupul polonezului Adam Baldych, cel mai valoros violonist al lumii, la acest moment, laureat al trei premii Grammy şi celebrul trompetist Dave Douglas, într-o formulă extraordinară, unde este susţinut de Carla Brey şi Steve Swallow, nume de legendă ale jazz-ului mondial.
‘Vedetele incontestabile ale ediţiei vor fi The Crimson ProjeKCt, reluare a proiectului antologic Krim Crimson, fiind unul din cele mai importante nume ale rock-ului progresiv al anilor ’70, apoi celebrul chitarist Ulf Wakenius, din celebrul trio al lui Oscar Peterson, care deţine recordul de audienţă pe concerte live transmise pe TV, având chiar şi un moment de 100 milioane de telespectatori, la lansarea unui preşedinte american’, a precizat preşedintele Fundaţiei Culturale Jazz Banat.
În cea de-a doua zi va concerta un grup norvegian, aşteptat la Gărâna de ani de zile, cu trompetistul Arve Henriksen, unul din cei doi celebri trompetişti norvegieni.
În cea de-a treia zi va urca pe scena un finlandez, Kimmo Pohjonen, într-un recital solo de acordeon electronic. Acest concert este o premieră naţională, fiind primul concert live surround care are loc în România.
În ultima zi a festivalului sunt două grupuri, unul în care va evolua Dennis Cambers, cel mai mare toboşar de gen din istorie, un muzician care a cântat de la Miles Davis, până la Santana. În grupul care va încheia, probabil, festivalul de la Gărâna, se va regăsi Esperanza Spalding, o basistă şi o vocalistă de jazz, care la 29 de ani are deja două premii Grammy şi şase nominalizări.
În fiecare seară vor fi programate câte patru concerte, toţi artiştii fiind de prim-plan mondial. Vor concerta şi patru trupe româneşti fiind vorba de un proiect româno-american, al lui Mircea Tiberian, cu John Betsch şi un basist care va fi anunţat în perioada următoare, de un proiect finlandez, al solistei Elena Mându, laureată a unui premiu pentru soliste vocale la Montreux şi grupul Jazzy-BIT din Timişoara, care e şi laureat al premiului de debut al Galelor Muza, al grupurilor de jazz, de la Bucureşti.
Bisericile, din Brebu Nou şi Văliug, vor intra în circuitul festivalului, în care sunt programate câte trei concerte. De asemenea, în fiecare zi va fi şi câte un concert în curtea Hanului ‘La Răscruce’, acolo unde s-a născut festivalul de jazz de la Gărâna, în urmă cu 18 ani.