Home / Vest / RCS & RDS S.A. şi Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A. au depus oferte în cadrul licitaţiei pentru multiplexurile de televiziune digitală

RCS & RDS S.A. şi Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A. au depus oferte în cadrul licitaţiei pentru multiplexurile de televiziune digitală

În cadrul procedurii de acordare a celor cinci multiplexuri de televiziune digitală, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii a primit două oferte din partea  RCS & RDS S.A. şi Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A.

Până la data de 15 mai 2014 comisia de licitaţie va analiza dosarele de candidatură, va decide şi va anunţa admiterea sau respingerea candidaților în etapele viitoare ale licitației. Ofertele inițiale ale companiilor calificate vor fi evaluate de către comisie până la data de 22 mai 2014.  În cadrul licitaţiei sunt disponibile 5 multiplexuri, patru în UHF şi unul în VHF, în standard DVB-T2. Prin intermediul primului multiplex în UHF (MUX 1) se vor transmite „free to air”, în condiţii transparente, concurenţiale şi nediscriminatorii, posturile publice şi private de televiziune care se transmit în prezent în sistem analogic terestru, în conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.

De asemenea, potrivit Strategiei elaborate de către Ministerul Societăţii Informaţionale, acest multiplex va trebui să asigure o acoperire în recepţie fixă de 90% din populaţie şi 80% din teritoriu până la 31 decembrie 2016, fiind singurul multiplex din cele 5 disponibile care are astfel de obligaţii de acoperire. Pentru celelate multiplexuri (MUX 2, MUX 3, MUX 4 şi MUX 5), operatorii vor avea obligaţia ca până la 1 mai 2017 să aibă în funcţiune cel puţin 36 de emiţătoare pentru fiecare dintre reţelele corespunzătoare acestor multiplexuri, instalate câte unul în fiecare zonă de alocare.

Preţul de pornire în licitaţie pentru fiecare multiplex este de 300.000 euro – taxa minimă de licenţă stabilită de către Guvern, la propunerea ANCOM. Toate licenţele vor fi acordate pentru o perioadă de 10 ani, acestea urmând să intre în vigoare începând cu 17 iunie 2015. Câştigătorii vor avea obligația de a achita taxa de licenţă rezultată în urma licitaţiei în cel mult 90 de zile calendaristice de la data anunţării rezultatelor procedurilor de selecţie.

About editor editor

Check Also

Meteorologii am emis o avertizare cod roșu pentru vestul țării

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis sâmbătă, 30 iulie, o avertizare cod roșu de …

One comment

Lasă un răspuns