Tradiţionala paradă a portului popular a şvabilor bănăţeni va fi organizată anul acesta, în premieră, în comuna Vladimirescu,judeţul Arad.

‘În premieră, manifestarea ajunge în acest an în judeţul Arad, parada portului popular german urmând să se desfăşoare sâmbătă, 17 mai, în comuna Vladimirescu, situată în imediata apropiere a municipiului Arad, după ce precedentele ediţii s-au desfăşurat în Timişoara’, a precizat Michael Szellner.

Michael Szellner, preşedintele Filialei Arad a Forumului German din România, a declarat că în Glogowatz (sau Glogovăţ), cum s-a numit odinioară comuna Vladimirescu,au trăit câteva mii de familii de etnie germană, care au alcătuit una dintre cele mai mari şi mai bogate comunităţi ale şvabilor bănăţeni la Nord de Mureş.

În cadrul ediţiei din acest an a paradei vor putea fi admirate porturi populare germane din patrimoniul Forumului German din Aradul Nou (Neuarad), Vladimirescu (Glogowatz), Sântana (Sanktanna), Semlac (Semlak), Fântânele (Engelsbrunn) şi din alte localităţi arădene, dar şi din mai multe localităţi cu populaţie germană din judeţul Timiş colecţionate de Asociaţia de tineret ‘Banater Rosmarein’ din Timişoara.

Parada va fi acompaniată de Fanfara ‘Nadlacanka’ din Nădlac, în vreme ce suportul muzical al tradiţionalului bal care va fi găzduit de Căminul Cultural din localitate, va fi asigurat de orchestra ‘Tornado’ a şvabilor dunăreni din localitatea Baranya, Ungaria.

Parada portului popular german 2014 de la Vladimirescu este organizată de Filiala judeţeană Arad a Forumului German din România cu sprijin material din partea Departamentului pentru Relaţii Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României.

AGERPRES

Leave a reply