Comisia-Europeana1Comisia Europeană a îmbunătățit ieri, din nou previziunile privind creșterea economică a României în 2014 și 2015, estimate acum la 2,5% în 2014 și 2,6% în 2015, față de de 2,3% și respectiv 2,5%, cât estimase la momentul prezentării previziunilor de iarnă, în februarie.

Este pentru a doua oară consecutiv când executivul comunitar face acest lucru, după ce în februarie, la prezentarea previziunilor de iarnă, a revizuit în sus estimările de creștere economică, prognozate în toamna lui 2013 la 2,1% în 2014 și 2,4% în 2015.Economia României a depășit așteptările și a avut o creștere de 3,5% în 2013, aceasta fiind determinată de randamentul industrial robust și de recolta abundentă care a alimentat exporturile, se menționează în documentul de prezentare a Previziunilor economice de primăvară.Creșterea ar urma să încetinească în următorii doi ani, apreciază CE în previziunile economice de primăvară, dar va rămâne solidă, fiind estimată la 2,5% în 2014 și 2,6% în 2015.

Reformele structurale, precum liberalizarea piețelor energiei și noul Cod al muncii, încep să-și arate roadele. De asemenea, cererea internă ar urma să depășească gradual exporturile ca principal motor al creșterii, notează CE în capitolul referitor la România din previziunile de primăvară.

Investițiile ar urma să ia din nou avânt în acest an, susținute de o mai bună absorbție a fondurilor UE pe măsură ce unele proiecte de infrastructuri majore avansează. Consumul privat ar urma să crească moderat pe măsură ce se ameliorează și încrederea consumatorilor și venitul disponibil crește pe baza unei majorări reale a salariilor.În 2013, balanța comercială în bunuri și servicii s-a îmbunătățit semnificativ, pe măsură ce exporturile au crescut puternic iar creșterea importurilor a rămas slabă. Contribuția exporturilor nete la creștere urmează însă să se atenueze puternic în 2014 și să devină negativă în 2015.

CE revizuiește în creștere estimarea privind inflația medie anuală din România în 2014, de la 2,4% la 2,5%, și în scădere pe cea pentru 2015, de la 3,4% la 3,3%.Scăderea inflației a fost semnificativă în a doua jumătate a lui 2013, ca urmare a unei scăderi prețurilor la alimente datorită recoltei agricole bune și a reducerii TVA la pâine și făină și la alte produse de bază. Inflația medie anuală ar urma să scadă până la 2,5% în 2014 în contextul unor minime istorice în prima jumătate a anului, tot datorită scăderii prețurilor la alimente, dar și a unei creșteri în a doua jumătate a anului, și a resimțirii efectului aplicării unei accize mărite la combustibil începând cu 1 aprilie 2014.

 

Leave a reply