Home / Banatul Sârbesc / Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia sprijină proiectele culturale

Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia sprijină proiectele culturale

Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia susţine financiar Festivalul-concurs ‘Zilele de Teatru ale Românilor din Voivodina’, ajuns la cea de-a 42-a ediţie  şi Marele Festival de Folclor şi Muzică al Românilor din Provincia Voivodina.

Consiliul Naţional al Românilor susţine  şi alte proiecte în cele patru domenii în care îşi desfăşoară activitatea(învăţământ, cultură,domeniul informativ şi cel al uzului oficial al limbii române)sprijinind aproape toate manifestările organizate de minoritatea română, atât la nivel local, cât şi de provincie ori la nivel de republică.

Numărul tot mai mic de copii, de vârstă şcolară, dar şi lipsa cadrelor didactice, în special a celor de matematică, fizică şi chimie reprezintă problemele cu care se confruntă consiliul.

‘Mai avem şi foarte multe alte proiecte. Am reuşit să ne încadrăm într-un buget, conform legii, prin care se repartizează, în fiecare an, sursele financiare pentru proiectele de mare amploare pentru etnia noastră. Sprijinim şi Festivalul copiilor, apoi tinerii studenţi, având în vedere că avem nevoie de cadre didactice, le oferim burse şi îi aşteptăm în şcolile noastre’, a declarat Daniel Petrovici.

Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia are o colaborare tot mai amplă, cu toate societăţile culturale din Banat şi nu numai.’Putem spune că am deschis Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina şi putem spune că, pe lângă joc, teatru sau cântec, suntem mândri că am deschis o instituţie care se ocupă cu cercetările ştiinţifice. E un pas foarte mare pentru noi şi, sigur, am aflat colaboratori şi în România, din Caraş-Severin, Timiş şi Alba. Noi le mulţumim tuturor, pentru că ne ajută să păstrăm tradiţia şi să ne păstrăm limba’, a afirmat Daniel Petrovici.

AGERPRES

About admin

Check Also

Andreea Chisăliță își cântă iubirea în ie

În urmă cu 20 ani, la Moldova Nouă, se năștea Andreea Chisăliță. Un om simplu, …

Lasă un răspuns