Tinerii din Văliug duc cu mândrie mai departe obiceiuri de peste 150 de ani… CĂTANELE DE LA MORMÂNTUL LUI IISUS !!!
La poale de Semenic, în comuna Văliug, tinerii comunei nu lasă deloc steagul jos. Şi la sărbătorile pascale din 2014, tinerii s-au îmbrăcat frumos şi-au trecut la păzit ,,MORMÂNTUL” Mântuitorului Iisus. Am întâlnit tineri ai comunei CĂTANE cum le spun localnicii, care duc tradiţia din tată în fiu. Cătanele de la Văliug, este o tradiţie veche de peste 150 de ani. Am stat de vorbă cu mulţi bătrâni ai comunei, care-mi povesteau cu mândrie şi emoţie, că şi ei au fost CĂTANE moştenind asta de la bunicii lor, iar acum îşi văd la rândul lor nepoţii îmbrăcaţi CĂTANE. Încă din VINEREA NEAGRĂ, biserica rămâne deschisă iar la MORMÂNTUL MÂNTUITORULUI IISUS amenajat în mijlocul bisericii, stau de pază tineri îmbrăcaţi aproximativ milităreşte, pantofi sau bocanci milităreşti, pantaloni negrii, veston sau haină cu diferite grade onorifice, clăbăţ cu pană de fazan.
În general, ţinuta ostăşească e moştenită de la înaintaşi, şi este purtată cu o mare onoare şi mândrie. Tinerii au datoria dată de primarul comunei şi de preotul bisericii de a păzi masa pe care se află SFÂNTUL EPITAF reprezentând punerea în mormânt a MÂNTUITORULUI IISUS HRISTOS. Înainte de-a îmbrăca ţinuta de CĂTANĂ, tinerii sunt instruiţi militar de unul dintre veterani în ai ale cătanelor. Tinerii sunt împărţiţi în brigăzi de comandant şi fiecare brigadă ştie exact ce are de făcut. Dacă unele cătane stau de veghe la MORMÂNT, alte brigăzi merg prin comună unde trec pragul fiecărei gospodării, de unde se întorc cu ouă roşii, cozonaci, o sticlă cu răchie şi alte bunătăţi oferite de vălugenii comunei. ,,Este o mare onoare pentru noi sătenii să ne treacă pragul cătanele. Arătăm aşa cât şi cum ne-am pregătit să întâmpinăm Sfintele Sărbători Pascale” imi spunea una dintre bătrânele Văliugului. Locuitorii comunei, trec şi se roagă la MORMÂNTUL simbolic din biserică pe toată durata dintre VINEREA MARE şi momentul în care Mântuitorul Iisus a Înviat.
În prima zi la biserică vin săteni cu coşuri în care au ouă roşii, pască, cozonaci şi alte bucate, spre a fii sfinţite de preot. După slujbă, merg acasă şi se înfruptă din ceea ce au pregătit. În ziua a doua de Paşte, alaiul din biserică, condus de preotul comunei, în frunte cu CĂTANELE, merg în cimitirul comunei, pentru pomenirea morţilor. După ce asistă la slujbă, cătanele se aliniază frumos la ieşirea din cimitir şi pregătesc momentul UDATULUI, unde fiecare doamnă şi domnişoară nu scapă neparfumată de cătane. Şi în această fază a sărbătorii, cătanele sunt răsplătite pentru gestul lor cu ouă roşii de doamnele şi domnişoarele comunei.Mulţumiri pentru colaborare, Adrian Vasile Tiuch.
Dan-Alioşa Ulici