ANT7Născută la 01.06.1995 în oraşul Târgu Jiu, copilăria petrecută împreuna cu familia ei, în satul Titerleşti, localitate componentă a oraşului BAIA DE ARAMĂ, bucurându-se de frumuseţea inegalabilă a plaiurilor munţilor Mehedinţi, de puritatea şi simplitatea oamenilor acestor meleaguri, crescuţi cu respect şi dragoste de muncă şi frumos, păstrători ai tradiţiilor şi portului popular, elemente care şi-au pus definitiv amprenta asupra felului ei de a fi şi de a privi în viaţă. ,,Ca orice copil, am fost fascinată de frumuseţea cântecului popular din această extraordinară zonă a ţării, am incercat să îl simt, să îl înţeleg, să mă regăsesc în el, fără să am curajul de a visa că pot merge mai departe pe acest greu, dar minunat drum.” Întâlnită foarte des în majoritatea concursurilor de gen, am încercat să o abordez pe Andreea-Nelly Trandafir să stau de vorbă cu ea.

ANT5Ceea ce am reuşit sau nu se poate vedea în materialul următor… ,,Să ştiţi că urmăresc Stiri din Banat. Am citit la dumneavoastră în acest ziar online despre mulţi colegi de-ai mei din diferite zone ale Banatului. Nu mi-am imaginat niciodată că o să depăşiţi graniţele Banatului, cu atât mai mult că am să pot sta de vorbă cu dumneavoastră. Trebuie să recunosc că sunteţi printre puţinii din presa scrisă, care încercaţi şi în bună măsură reuşiţi să promovaţi tinerii interpreţi de muzică populară. Sunteţi de felicitat pentru asta” mi-a mărturisit tânăra interpretă Andreea-Nelly Trandafir. Când începi un interviu aşa, ca jurnalist, recunosc că mă simt bine. Debutul Andreei se petrece încă de la grădiniţă şi nu oricum, ci chiar la televiziune, poate întâmplător sau poate nu. La 8 ani participă la Drobeta Turnu Severin în primul ei spectacol cu public numeros la un eveniment cu ocazia Dragobetelui. Absolventă a Şcolii Populare de Arte din Târgu Jiu, la clasa Maestrului MARCEL PARNICA, în prezent, la liceul de muzica, unde îl are ca profesor de vioară pe Celicu Ilie, iar la canto popular, Cristina Olteanu. În modestia ei, Andreea nu aminteşte nimic despre Neluţu Trandafir, interpretul de muzică populară. Când am întrebat-o dacă are vreo legătură cu Neluţu Trandafir, Andreea s-a îmbujorat şi mi-a mărturisit cu toată mândria: ,,Da e tata”. Şi cănd începe să vorbească despre tata…cine o mai poate opri pe Andreea? Mi-a mărturisit că Neluţu Trandafir e cel care o perfecţionează, e cel care ,,o ceartă”, e cel care-i mai compune versuri. În general, cântă piese autentice, Maria Lătăreţu, Maria Apostol, Domnica Trop, Angelica Stoican, Niculina Stoican, dar şi cu mare plăcere cântecele Marianei Drăghicescu.

 

 

Cum are câteva rude la Teregova şi Făget, am înteles-o de unde această plăcere de-a doini. La majoritatea spectacolelor si concursurilor la care a participat, Andreea a reuşit să câştige. ,,Întotdeauna câştig. Pe lângă un premiu, de fiecare dată câştig cel puţin un prieten. Sunt aşa mândră de colegii şi prietenii mei din ţară”… A participat la ,,Felician Fărcaşiu” – Sebeş, ,,Taragotul de aur” – Cluj, ,,Luţa Ioviţă” – Caransebeş, ,,Dragan Muntean” – Deva, ,,Mariana Drăguţ” – Drobeta Turnu Severin, ,,Pe fir de baladă” – Târgu Jiu, ,,Doină, doină cântec dulce” – Târgu Jiu, ,,Tinere talente” – Târgu Jiu. Talentul tinerei Andreea-Nelly Trandafir, o propulsează inevitabil către majoritatea posturilor de televiziune în emisiuni de profil: Favorit tv, Vâlcea tv, Gorj tv, Oltenia 3 tv, Etno tv, Sud tv, Inedit tv. Cea mai frumoasă apariţie, inedită pentru multă lume, a fost în 2010 pe scena din Vânju Mare la ,,Festivalul viei şi vinului” când în recital, Neluţu Trandafir a avut două invitate: Daria-Anamaria şi Nelly-Andreea, ambele Trandafir… Cu adevărat emoţionat, tatăl Trandafir împreună cu cei doi boboci de Trandafir…
Mult succes Andreea-Nelly Trandafir !!! O aşteptăm acum pe micuţa Daria-Anamaria…

Dan-Alioşa Ulici

Leave a reply