medici-arestatiAproape 70% dintre români declară că au fost nevoiţi să ofere bani sau cadouri personalului medical pentru a beneficia de mai multă atenţie, asistentele fiind primele pe lista stimulentelor oferite de pacienţi, relevă un studiu CONFIDO dat publicităţii astăzi, și realizat de Exact Cercetare şi Consultanţă, în colaborare cu Link Resource, la iniţiativa Institutul Aspen România.

‘Cu ocazia ultimei vizite făcute la medic, românii au oferit în procent de 38% recompense financiare medicilor specialişti care i-au consultat. 23% dintre pacienţi au apelat la stimulente şi în cazul marii chirurgii, în timp ce 21% dintre aceştia au simţit nevoia recompensării medicului specialist şi în ceea ce priveşte procedurile de tratament de care au beneficiat’, arată studiul. Potrivit documentului, 69% dintre români au afirmat că au fost nevoiţi să ofere sume de bani sau cadouri personalului medical, pentru a beneficia de mai multă atenţie. Dintre pacienţii care au subliniat necesitatea oferirii acestor stimulente, 84% au declarat că gestul lor a vizat instituţiile publice de sănătate, în timp ce 5% au menţionat instituţiile private.

Studiul mai arată că valoarea medie a stimulentelor financiare oferite cu ocazia ultimei vizite la medic se situează la un nivel de 337 de lei şi vizează deopotrivă sistemul public şi privat de sănătate. Asistentele sunt primele pe listele pacienţilor în ceea ce priveşte recompensarea, 27% dintre respondenţi declarând că au oferit sume de bani sau cadouri asistentelor medicale. Acestea sunt urmate de medicii chirurgi, cu 16%, şi de infirmieri, cu 15%.

Peste 70% dintre români sunt de părere că atât medicii din sistemul public, cât şi din cel privat ar trebui remuneraţi ţinându-se cont de evaluările făcute de către pacienţi. Studiul a inclus persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 70 de ani, rezidente în mediul urban. Culegerea datelor a fost realizată în intervalul 20 – 31 martie 2014. AGERPRES

Comments

Leave a reply